Egymilliárd euró veszett a vajdasági földeken

Szerdai ülésén a tartományi kormány elfogadta a 2012-ben a Vajdaság Autonóm Tartomány területén keletkezett aszálykárról szóló jelentést. A 45 vajdasági községből és városból összegyűjtött adatokból kiderült, hogy a szárazság több mint 1 138 000 hektár termőföldön okozott kárt. A szárazság legnagyobb részben a kukorica, a napraforgó, a szója, a cukorrépa és here termését tizedelte meg.

Pontosabban: a szóban forgó termények hozamkiesése a korábbi évekhez képest nagyjából 50 százalékos lesz. A becslések szerint idén az említett terményekből legalább 5 tonnával kevesebbet takarítanak majd be. Pénzben kifejezve a kár 118 416 221 000 dinár, vagyis nagyjából 1 milliárd euró.

A tartományi kormány határozat formájában kérte ismét a köztársasági kormánytól, hogy nyilvánítsák természeti csapássá a Vajdaságot sújtó aszályt. Egy másik határozatban a tartományi hatalom kéri a köztársasági kormányt, hogy a mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási minisztérium által támogatott banki hitelek részleteit a gazdáknak egy évig ne kelljen fizetniük. A tartományi kormány ezenfelül javaslatot tett arra is, hogy a mezőgazdasági termelők minél előbb pótlékot kapjanak az idei évi mezőgazdasági termelésre, azzal, hogy az újratermeléshez szükséges anyag termelői közül egyiket sem lenne szabad előnyben részesíteni. A tartományi kormány szerint egyik gabona kivitelére sem kellene tilalmat elrendelni.

Magyar Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »