Elpárologni látszik Merkel támogatottsága?

Forró őszre számíthat Európa, sokadik felvonását éli meg a válságból való kiútkeresés. A politikai színtér előreláthatólag még megannyi drámát és feszültséget ígér; Európa vezető politikusai hamarosan visszatérnek hivatalukba és a német kancellárt is újra a megszokott nadrágkosztümben kaphatja lencsevégre a sajtó hétfőtől. Rövidesen Brüsszelben is „becsengetnek”: a Kitekintő sorra veszi, milyen feladatokkal, kihívásokkal kell szembenéznie Angela Merkelnek.

Az euró-saga

Az eurót övező problémák egyre kényelmetlenné válnak a német kancellár számára, elég csak Görögországra gondolni. Merkel mindeddig kiállt a hellének eurózóna-tagsága mellett, ám Athén a második mentőcsomag után sem képes megvalósítani a trojka (Nemzetközi Valutaalap, az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank) hitelért cserébe támasztott elvárásainak. Sőt mi több, Antonisz Szamarasz görög miniszterelnök épp a napokban készül két év fizetési haladékot kérni a hitelezőktől. „Görögországgal példát kell statuálni” – nyilatkozta Markus Söder, a koalíciós partner Keresztényszociális Unió (CSU) tagja. Bármilyen tovább segély olyan lenne, „mintha vizet locsolnánk a sivatagba” – tette hozzá.

Merkel kezét azonban időlegesen megköti a német alkotmánybíróság szeptember 12-re várható döntése azzal kapcsolatban, hogy az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) összeférhető-e a német törvényekkel. Míg az elutasításnak megjósolhatatlan következményei lehetnek, egy pozitív döntés sem feltétlenül garantálja az euró fennmaradását – írta a Der Spiegel című német hetilap.

A belpolitikai színtér

A belpolitika arénában a többi közt a megújuló energiaforrásokra való áttérés felgyorsítása, a gyermekgondozási támogatás és az egynemű párok adókedvezményének ügyében való döntés lesz napirenden. A kisebb koalíciós partner, a liberális FDP támogatását fejezte ki az élettársi viszonyban élők adókedvezménnyel kapcsolatban, ám Wolfgang Schauble konzervatív (CDU) pénzügyminiszter úgy látja, ez szükségtelen. A szóban forgó kérdés a CDU-n belül is feszültségeket keltett, amikor kiderült, hogy 13 párttag aláírt egy nyilatkozatot, amelyben kiállnak a javaslat mellett.

A koalíció jövője 1.: az FDP

A 2013 őszén tartandó német szövetségi választásokra készülvén Merkelnek át kell gondolnia pártja viszonyát és jövőbeli terveit FDP-vel. A liberális tömörülés népszerűsége egy friss felmérés szerint 4 százalékra zuhant, vagyis egyelőre kérdéses, hogy bekerül-e a következő parlamentbe (ehhez a voksok 5 százalékát kell begyűjtenie). A pártot jelentősen megtépázták a belső hatalmi harcok, így kérdéses, hogy rendezni tudja-e sorait a soron következő januári alsó-szászországi tartományi választásokig. A Spigel információ szerint amennyiben ez nem sikerül, az Philipp Rösler pártelnök menesztését vonhatja maga után.

A koalíció jövője 2.: a CDU

Máshol is feszültséget  okoz a jövő évi regionális választások kimenetele. A bajorországi tartomány konzervatív miniszterelnöke, Horst Seehofer elutasítja Görögország további megsegítését, az eurózóna bedőlése ellen irányuló terveit. Júliusban már a koalíció felmondásával fenyegette Angela Merkelt. „Egy bizonyos pont után mindenkinek le kell szakadnia az anyukájáról. Görögországnak eljött ez az idő” – nyilatkozott tartományi pénzügyminiszterként Markus Söder. E jelzésértékű lépésék jól érzékeltetik a kancellár politikájával szembeni növekvő szkepticizmust a CDU-n belül.

A külső támogatók

Merkel eddigi eurómentő politikáját kívülről támogató balközép Szociáldemokraták (SPD) és a környezetvédő Zöldek (Greens) is jelezte, hogy a jövőben nem biztos, hogy felsorakoznak a kancellár javaslatai mögött. A görögöknek és spanyoloknak megszavazott mentőcsomagok esetén kiálltak ezen országok megsegítése mellett, Angela Merkel tehát számíthatott a voksaikra és így az szövetségi parlament jóváhagyására, amely nélkülük nem lett volna biztos, a koalíciós belső megosztottsága miatt. Peer Steinbrück korábbi pénzügyminiszter szerint a kancellárnak immár engedményeket kell tennie az SPD irányába a támogatásért cserébe.

A német kancellárra tehát bokros teendők sora vár, amelyek már az egy év múlva tartandó választási hajrá (elő)kampányának tekinthetőek. 

Győri Hajnalka

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »