EMEF-ülést sürget Toró T. Tibor

Szeptember elsejére hívná össze az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumot (EMEF) Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke – adja hírül a Krónika. A fórum már csaknem három éve nem ült össze.

Toró T. Tibor keddi, nagyváradi sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy az idei bálványosi szabadegyetemen már megemlítette az EMEF újbóli öszszehívásának fontosságát, ám egyelőre nem kapott választ az RMDSZ illetékeseitől. Most úgy véli, szeptember első napja lenne a legmegfelelőbb alkalom, ekkor ugyanis több civil szervezet nagyszabású tüntetést szervez Sepsiszentgyörgyön, a Székely Mikó Kollégium ügyében.

A fórumon, elképzelése szerint, több témát is sürgősen meg kellene vitatni. A legégetőbb kérdések közé tartozik a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tagozatának ügye, amelynek a jelenlegi kormány akadályokat gördített az útjába.

A Mikó-üggyel kapcsolatban szintén sürgősen közös álláspontot kellene kialakítaniuk a magyar pártoknak és szervezeteknek – a kollégium épülete körüli botrány az EMNP elnöke szerint nemcsak önmagában jelentős, hanem az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának jövőjére nézve is nagyon veszélyes lehet. Toró emlékeztetett: a restitúciós bizottság három tagjára akár börtönbüntetés is várhat, amiért az épületet az egyháznak ítélték.

Az őszi parlamenti választásokkal kapcsolatban egyelőre nincs sok egyeztetni való, ám a magyar pártok stratégiáját meg kellene vitatni – véli a néppárt elnöke. Egyelőre ugyanis az sem biztos, miféle választási törvény és választói névsor alapján bonyolítják majd le a voksolást. Toró szerint megérett az idő arra, hogy az EMNP a Magyar Polgári Párttal fuzionáljon, ideológiailag ugyanis nincs sok különbség a kettő között, ám személyi okok nehezítik a tervet.

Az RMDSZ-szel kapcsolatban a felvetés problémásabb, itt az elnök szerint értékrendbeli különbségek vannak – éppen ezért kellene például azt megvitatni, milyen szerepet kell vállalnia az erdélyi magyar embereknek a mostani, magyarellenes retorikával operáló román kormányban, amelynek jó pár tagjával az EMNP nem vállalna közösséget.

Kitekintő / Krónika.ro

Friss hírek