Fiatal és katolikus Romney alelnökjelöltje

Mitt Romney alelnök jelöltjének Wisconsin állam képviselőjét, Paul Ryan-t választotta, ezzel elkötelezve magát és leendő elnöki terminusát egy hosszú távú és igen konzervatív gazdasági program mellett.

A CBN News tudósítása alapján főbb pontjai a programnak a MediCare megreformálása és a szövetségi kiadások jelentős megvágása lesznek, egy szóval a költséghatékony állami működés felé kívánnak a konzervatív jelöltek elmozdulni. Külön érdekesség, hogy Romney a twitteren, okos telefonon keresztül hozta támogatói és követői tudtára döntését. Romney és Ryan első közös fellépése szombaton reggel volt és az eseménynek egy haditengerészeti múzeum adott helyet. Itt a frissen jelölt Paul Ryan bejelentette, hogy „Amiben most vagyunk az a legrosszabb, leggyengébb gazdasági helyzet 70 év eltelte óta. Akármik is a kifogások, a magyarázatok, ez a rekord méretű bukás Barack Obama elnök felelőssége.” A 42 éves alelnökjelölt olyan Romney kormányt vizionált, mely „ha nehéz helyzettel kerül szembe, nem béna kacsaként viselkedik, hanem igazi vezetőként.”

A Romney kampánystáb írásba adott közleménye szerint „Ryan Kongresszusi munkája során a szövetségi deficit csökkentésén, az adórendszer ésszerű reformjain és a jövő generációk jogainak, lehetőségeinek kiterjesztésén fáradozott.” Ryan jelölését, ahogy Romney-ét is, a floridai Tampa-ban augusztus 27-én tartandó Republikánus Nemzeti Pártkonvenció fogja véglegesíteni. A demokratáknál Barack Obama alelnök jelöltje a jelenlegi alelnök Joe Biden. Romney már 65 éves múlt, így a 42 éves Paul Ryan, aki Obamánál is fiatalabb 9 évvel, jó választás lehet az ifjabb generációk megnyerésére, akik körében a konzervatívok nagyon rosszul állnak. Az alelnökjelölt konzervatív nézetei miatt támogatott a republikánus pártban is, így nem ért sokakat meglepetésként jelölése. 

Paul Ryan 7 ciklus óta a Kongresszus tagja és a hát legfontosabb bizottságának elnöke, a Költségvetési Bizottságnak. Itt képviseli a republikánus párt legkonzervatívabb szárnyának, a Tea Party szerveződésnek adópolitikáról és költségvetésről vallott erősen jobboldali nézeteit. A jobboldali jelölt MediCare-t megreformáló elképzelése szerint a nyugdíjasok a jövőben a kormányzattól utalvány és csekk formájában kapnák meg az orvosi ellátáshoz szükséges fedezetet, melyet beválthatnak a kórházakban, rendelőkben. Ez ellentétes a jelenleg követett gyakorlattal, mikor a kormány az orvosoknak és az ellátó intézményeknek fizetnek közvetlenül rendszeres fenntartási költséget. Ezzel a rendelkezéssel rengeteg pénzt lehetne spórolni Ryan szerint, mivel így elkerülhető lenne az egészségügyi ellátórendszer felesleges igénybevétele és a pazarlás. Paul Ryan programja rengeteg és nagyarányú költségvetési vágást vizionál előre, a kedvezményes diákhitelektől kezdve, a rászoruló gyermekek étkeztetésén át, a szükségben lévő diákok tanulását segítő diákhitelekig bezárólag összesen 5,3 trillió (!) dollárt kíván megtakarítani. 

A konzervatív duó tervei bár nem populisták, s így nem népszerűek, azonban sokak szerint elengedhetetlenül szükségesek az Egyesült Államok és így a nyugati világ stabilitásának, gazdasági prosperitásának visszaállításához. 

Kováts Megyesi Bálint

Friss hírek