Növekszik a szlovák gazdaság

A szlovák gazdaság a külföldi keresletnek és ezen belül az autógyártás szegmensének köszönheti második negyedéves növekedését, állapították meg banki elemzők az Eurostat kedden nyilvánosságra hozott adatai nyomán.

Az EU központi statisztikai hivatala az Eurostat közlése szerint 2012 második negyedévében a legtöbb uniós tagállamban visszaesett a gazdaság, eközben Szlovákia gazdasága 0,7 százalékkal nőtt az említett időszakban, éves összehasonlításban – az előző év júliusához képest – pedig 2,7 százalékkal nőtt az ország GDP-je.

Eva Sadovská, a Poštová banka elemzője a kedden közzétett adatokkal kapcsolatban úgy vélekedik: bár 2009 óta a mostani negyedévben volt tapasztalható a leglassúbb ütemű fejlődés, mégis kellemes meglepetésnek számít, mivel a GDP-növekedés gyorsabbnak bizonyult a vártnál.

Az elemző szerint a gazdasági növekedés elsősorban a külföldi keresletnek, ezen belül az autógyárak teljesítmény-növekedésének volt köszönhető. „Ennek az az oka, hogy a tavalyi évtől Franciaország és Németország mellett már Kína is komoly kiviteli partnernek számít a szlovák autógyárak számára” – állapítja meg Sadovská. Megjegyzi: a szlovák háztartások fogyasztása viszonylag gyenge volt, ezt a kiskereskedelem második negyedéves forgalomcsökkenése is alátámasztja.

Boris Fojtík, a Tatra banka analitikusa a német gazdaság második negyedéves teljesítményére (+0,3 százalék) tekintettel nem tartja meglepőnek a szlovák gazdaság bővülését, megjegyzi: ez azonos volt az első negyedéves eredménnyel. Hozzátette: éves összehasonlításban 3 százalékról 2,7 százalékra esett vissza a növekedés üteme. Ennél is rosszabbul alakult a foglalkoztatottság mértéke, amely szezonálisan és naptárhatással kiigazítva csak stagnált, éves szinten mindössze 0,3 százalékkal emelkedett.

Boris Fojtík szerint bár az előttünk álló időszakban továbbra is aktuális marad a gazdaság stagnálásának veszélye, de az autógyártás szegmensének húzóereje miatt várhatóan az év hátralévő részében is a régió legdinamikusabban fejlődő gazdasága marad a szlovák.

Kitekintő / mti.hu

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »