Sokakat meglepett a gyorsuló magyar infláció

Meglepetésre tovább gyorsult a magyar infláció júliusban, 5,8%-ra nőtt az év/év alapú fogyasztói árindex. Az üzemanyagok és ruházkodási termékek júliusi árcsökkenése nem tudta ellensúlyozni a jövedéki adó emelések hatását és a szolgáltatások áremelkedését. A maginflációs mutató is magas szintre, 5,1%-ra emelkedett, amit kiemelt figyelemmel követnek a Monetáris Tanács tagok a kamatdöntések meghozatalakor. Az infláció szignifikáns csökkenésére az év vége felé számítunk, hiszen a tavaly év végi bázis már magasabb fogyasztói árszintet mutat, illetve a forint elmúlt havi jelentős erősödése is késleltetve jelenhet meg a termékárakban. A vártnál magasabb inflációs adat csökkenti a közeli MNB kamatcsökkentés esélyét, nem számítunk ilyen lépésre a Monetáris Tanács augusztus 28-i ülésén.

A piaci szereplők is kevésbé számítanak már egy korai kamatcsökkentésre az ismét emelkedő fogyasztói árindex után, így a forint erősödni tudott az euróval szemben.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »