Az USL vezetői kérték a névjegyzék megcsonkítását

Laura Coruţa Kövesi legfőbb ügyész kérte a képviselőháztól a közigazgatásért felelős tárca nélküli miniszteri tisztségből nemrég távozott Victor Paul Dobre képviselő mentelmi jogának megvonását, hogy az ügyészség bűnvádi eljárást indíthasson ellene hivatalis hatáskörrel való visszaélés miatt – tette közé a Krónika. Az ügyészség lehallgatta Dobre több telefonbeszélgetését, amelyet többek között a belügyminiszteri posztról szintén távozott Ioan Rus-szal folytatott. A jegyzőkönyvekből kiderül: az USL vezetői nyomást gyakoroltak a belügyminisztériumra, hogy nekik kedvezően alakítsák a választói névjegyzékeket.

Az legfelsőbb ügyészség amiatt indítana bűnvádi eljárást Victor Paul Dobre ellen, mivel az ex-miniszter utasította Constantin Manoloiut, a belügyminisztérium lakosság-nyilvántartási hivatalának vezetőjét, hogy készítse el azt a dokumentumot, amelyet aztán a belügy elküldött az alkotmánybíróságnak, és amelyben az állt, hogy a szaktárca nem tud felelősséget vállalni az állandó választói névjegyzékben szereplő személyek számának hitelességéért.

Az ügyészség szerint éppen a lakosság-nyilvántartó hivatalt bízta meg a kormány egy júliusi határozatban, hogy feldolgozza, kinyomtassa és a helyi önkormányzatokhoz eljuttassa a névjegyzékeket.

Mint ismeretes, a belügyminisztérium az alkotmánybíróság kérése nyomán közölte a testülettel a választópolgárok pontos számát, azonban a Manoloiu által elkészített, illetve Dobre által aláírt második átiratban már azt állította, hogy nem vállal felelősséget a választópolgárok számát illetően.

Az ügyészségi kérés szerint Dobre szándékosan követte el a hivatali visszaélést, amely jelentős mértékben megzavarta a választópolgárok nyilvántartásában illetékes intézmények tevékenységét.

Az ügyben eddig vizsgálat indult a már említett Manoloiu, illetve Ioan Căbulea, a belügyminisztérium államtitkára ellen, és kihallgatták az Országos Statisztikai Hivatal elnökét, az Állandó Választási Hatóság vezetőjét, illetve a lakosság-nyilvántartó hivatal helyettes vezetőjét.

Victor Paul Dobre és Ioan Rus belügyminiszter augusztus 6-án jelentette be lemondását.

Az ügyészség lehallgatta Dobre több telefonbeszélgetését, ezekből pedig kiderül, hogy a kormányzó USL vezetői rendelték el, hogy a belügyi és közigazgatási minisztérium vezetői „tüntessenek el” 1,6 millió személyt a választói névjegyzékből, hogy a referendum érvényes legyen.

Az egyik beszélgetésből kiderül, hogy Ioan Rus nem ért egyet a választói névjegyzék megcsonkításával, és kilátásba helyezi lemondását, Dobre pedig egy másik beszélgetés során jelzi, hogy Victor Ponta kormányfő és Crin Antonescu ideiglenes államfő – az USL társelnökei – eldöntötték, hogy neki (Dobrénak) távoznia kell tisztségéből, mivel aláírta azt a dokumentumot, amelyben a belügyminisztérium közli az alkotmánybírósággal, hogy 18,3 millió választópolgár neve szerepel a névjegyzékben.

Egy Vlad nevű személy azt javasolja Dobrénak egy telefonbeszélgetés során, hogy „meneküljünk el ebből a bűnszervezetből”.

A lehallgatási jegyzőkönyvek szerint Ioan Rus azt mondja Dobrénak az egyik beszélgetés során: nem hajlandó az aláírását adni a névjegyzék megcsonkításához vagy felduzzasztásához, mivel nem kívánja az örekorát „a börtönben tölteni”.

Krónika.ro

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »