Egyre nagyobb a liberálisok támogatottsága

Nem jött ki jól a Traian Băsescu államfő menesztésére tett erőfeszítésekből a kormányzó Szociálliberális Unió (USL) – írja a Krónika: az IMAS közvélemény-kutató felmérése szerint, amelyet az Adevărul megrendelésére készített, a pártszövetség népszerűsége 5 százalékot esett júliusban az egy hónappal korábban mért adatokhoz képest. Míg júniusban a megkérdezettek 66,6 százaléka válaszolt úgy, hogy az USL-re szavazna, addig júliusban ez az arány már csak 61,4 százalékos volt – igaz, ezzel a szövetség még mindig kényelmes többségre tenne szert a parlamentben.

Szakértők ugyanakkor megjegyzik: az Európai Unió által a jogállamiság elleni támadások miatt keményen bírált USL imázsa valószínűleg ma még megtépázottabb, a felmérés készítésekor ugyanis még nem kezdődött el a Băsescu leváltásáról kiírt népszavazás eredményei körüli botrány.

Az ellenzéki Demokrata-Liberális Párt (PDL) viszont emelkedőben van: júniushoz képest 4 százalékkal több, 16,3 százaléknyi választó nyilatkozott úgy, hogy a kormányzás jogát az április végi bizalmi szavazáson elveszítő demokrata-liberálisokra voksolna.

Zuhanórepülésbe kezdett ugyanakkor a bulvártévé-tulajdonos Dan Diaconescu populista Nép Pártja (PPDD) nevű alakulata: míg áprilisban még a PDL-t megelőzve 18,7 százalékkal állt a második helyen az USL mögött, júliusban a támogatottsága már csak tíz százalékos volt. Az utolsó, az 5 százalékos parlamenti bejutási küszöböt még átlépő párt az RMDSZ, sőt a szövetség lényegesen javított egy hónappal korábbi megítélésén. Míg júniusban a megkérdezettek 4,3 százaléka támogatta volna, júliusban ez az arány már 6,2 százalékra nőtt.

A sorban már csak törpepártok következnek: a szélsőséges Nagy-Románia Párt (PRM) 2,6 százalékon áll, Gigi Becali Új Generáció Pártja (PNG) 0,7-en, míg a jelenlegi kormánykoalíciót alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) és Nemzeti Liberális Párt (PNL) soraiból dezertált, és a PDL-vel közösen kormányzó, majd a demokrata-liberálisok bukását követően az USL-lel együttműködési megállapodást kötő Országos Szövetség Románia Fejlődéséért (UNPR) 0,5 százalékkal az utolsó helyen áll.

Krónika.ro

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »