Lincshangulat Szőgyénben

Marián Kotleba szélsőséges Mi Szlovákiánk pártja próbálja kézbe venni Szlovákia magyarlakta területein a romákkal kapcsolatos konfliktusok „megoldását”. Nemrég Krasznahokaváralján és Ógyallán is felvonultak, kedden pedig mindenki attól félt az érsekújvári járásbeli Szőgyénben, hogy megjelennek a vasárnap esti konfliktus miatt.

A faluban egész nap erős volt a rendőri jelenlét.

Vasárnap este lincshangulat alakult ki a faluban. Közel száz ember verbuválódott össze a szőgyéni vajda háza előtt, a nagyszombati rohamrendőrök oszlatták szét a tömeget. A kedélyek nem csillapodtak, ezért Németh Péter portája előtt állandó a rendőri felügyelet  –  írja az Új Szó.

A feldühödött szőgyéniek baseballütőkkel, benzines palackokkal és vadászpuskákkal felszerelkezve gyülekeztek a ház előtt. Náci jelszavakat skandálva azzal fenyegetőztek, hogy felgyújtják a házat, ahol abban a pillanatban közel ötven ember – a vajda családja – tartózkodott. A kedélyeket két helyi önkormányzati képviselő próbálta csillapítani. Komolyabb rendbontásra nem került sor, bár a zúgolódók betörték a romák által lakott házak ablakait és kiszúrták a ház előtt parkoló autók kerekeit.

A konfliktus kiváltó okairól eltérően nyilatkoznak. A helyiek szerint összeférhetetlen a roma család, a sorozatos hangos veszekedések váltották ki a reakciót. A család szerint ez egyik szomszéd avatkozott be egy családi szóváltásukba, illetéktelenül hatolt be a portájukra.

Az incidens ideje alatt sem a falu polgármestere, sem az alpolgármester nem tartózkodott Szőgyénben, ezért két helyi képviselő igyekezett nyugtatni a kedélyeket. Szerintük az esetnek nincsen rasszista motívuma. A vajda ezzel szemben azt állítja, hogy a tömeg az ógyallai mészárlást emlegette, ahol egy városi rendőr három romát lelőtt, kettőt megsebesített.

Az ügyben közvetítő szerepre kérték fel Ravasz József romológust, aki kedden a helyszínen találkozott az ügy roma érintettjeivel és a vasárnapi incidens néhány szemtanújával. „Az önkormányzat két képviselőjével is tárgyaltam. Igyekszünk mielőbbi megoldást találni a helyzetre. Ezzel kapcsolatban a jövő héten Párkányban kerekasztal-beszélgetést szervezünk, melynek témája a romofóbia és a ciganizmus lesz” – nyilatkozta Ravasz.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »