Áru van, mégis éheznek

Az UNICEF már fél éve humanitárius katasztrófáról beszélt, a helyzet azonban egyre fokozódik. Hiába indult meg egyfajta politikai átmenet az országban, a gazdasági helyzet nem látszik javulni. Újra kell értékelni a prioritásokat, hiszen mint ahogy Mohamed al-Maitani, a szanaai egyetem közgazdásza is nyilatkozta: „Az emberek tudnak várni az egyenlőségre, de már nem tudják elviselni az éhínséget.”

Az UNICEF becslése szerint jelenleg mintegy 267 ezer jemeni gyermek szenved kóros, akut alultápláltságban. Többségük a 2011 februárjában kezdődött zavargások során került ilyen helyzetbe, hiszen rengeteg szülő vesztette el munkáját, amelynek következtében nem tudják megengedni maguknak az alapvető élelmiszerek megvásárlását sem. Asma Ali, a szanaai kórház egyik nővére úgy nyilatkozott, hogy egyre több és több gyermeket visznek be szüleik, mert már nem tudnak gondoskodni róluk. A kórtermek éppen ezért zsúfolásig teltek, de a napi háromszori étkezést még így is igyekeznek valahogy biztosítani a gyermekek számára. 

Szomáliával és Szudánnal ellentétben Jemenben nem az a fő probléma, hogy nincs élelmiszer, hanem az, hogy az egyre nagyobb arányú munkanélküliség és a rohamosan növekvő árak mellett az embereknek nincs pénzük ételre. Így, bár olyan tényezők is gondot okoznak, mint a tiszta ivóvízhez való korlátozott hozzáférés és vidéken a közszolgáltatások hiánya, a szegénység jelenti a legnagyobb problémát. A lakosság negyvenhat százaléka él a szegénységi küszöb, vagyis napi két dollár alatt.

Jemenben már az elhúzódó politikai válság előtt is súlyos problémát jelentett az éhezés, hiszen a gyermekek közel fele szenvedett alultápláltságban, amely növekedési és tanulási zavarokat is okoz. A világon – Afganisztán után – itt a legmagasabb az alultáplált gyermekek aránya. A gyermekhalandóság is kiugró az országban: ezer gyermekből hetvenhét nem éri meg az ötéves kort. Ez a szám az egész közel-keleti és észak-afrikai régióban „mindössze” negyvenegy. 

Lorencsics Emese

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »