Görögország kifut az időből?

A koalíciós partoknak végre sikerült dönteniük Görögországban a 11,5 milliárd eurós kötelezettségek ügyében. A részletek kidolgozása azonban továbbra is várat magára, közben az IMF és Barroso is noszogatta a feleket az ügyben.

Csütörtökön újabb ülést tartottak a vezetők, ezúttal Athénban. A téma továbbra is a görög költségvetés, illetve a hiányának a ledolgozása. A két órás találkozón a görög pénzügyminiszter Yannis Stournaras, és a delegáció képviselői elérték, hogy viszonylagos egyetértés szülessen végre az 11,5 milliárd eurós tervet illetően.

A tárgyalások jól haladnak – mondja az IMF

A Nemzetközi Valutaalap tisztségviselői szerint a tárgyalások jól haladnak, de a formális jóváhagyás még mindig várat magára. Minden nap fogalalkoznak a megoldás körvanalázásával, de még sosem érték el a végleges megállapodást, ezért további találkozókat terveznek az elkövetkezendő napokra is. „Nem fejeztük be, továbbra is foglalkozunk a kérdéskörrel, és erőfeszítéseket teszünk az ügy megoldása érdekében.”– nyilatkozta Fortis Kouvelis, görög pártvezető politikus.

Az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap, és az Európai Központi Bank tisztviselői a hét elején érkeztek, hogy elvégezzék az első hivatalos értékelését a görögök által sokat halogatott reformprogramnak. Az Európai Uniónak természetesen van teljes javaslata a konkrét megvalósításra, de a politikai vezetőknek meg kell tárgyalniuk, hogy elfogadják-e. Ez többek között kitér a leépítésekre, a miniszteri fizetések megvágására, a költségcsökkentés mikéntjére, az adórendszer átalakítására, a szolgáltatás szektor liberalizálására egyaránt.

„A szavak már nem elegendőek, a cselekedet sokkal fontosabb.”

Így hangzott Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnökének kijelentése a csütörtöki tárgyalás után. Ahhoz, hogy bizalma legyen az európai és nemzetközi partnereknek a görögökkel szemben, nem szabad tovább késlekedniük, és mindenképp cselekedniük kell, nem csak beszélni. A német politikusok is többször hangot adtak véleményüknek, hogy a határidő tologatása plusz pénzveszteséget jelentene Európának, így ha nem tartják magukat a vállalt feltételekhez, hagyják el az eurózónát. Ennek ellenére most Barroso úgy nyilatkozott, hogy Görögország része az euróövezetnek, és a tagállamok mindegyike szeretné, ha ez továbbra is így maradna.

Zöld utat ad a Trojka?

Brüsszelben az európai tisztviselők jelezték, fokozott figyelemmel követik, hogyan valósítják meg a görögök az ígéreteiket. Ugyanakkor tisztában vannak vele, hogy csak a felülvizsgálatok végeztével valósíthatóak meg az újabb kötelezettségvállalások.- nyilatkozta az EU hivatala. A tényfeltáró „misszió” még júliusban vette kezdetét, és augusztus folyamán ér majd véget. Remélik a görög kormány arra használja ezt az időt, hogy részletesen kidolgozza, és pályára állítsa végre az intézkedések tényleges megvalósítását.

Zsoldos Diána

Friss hírek