Szeptemberben tárgyalnak az Öböl Unióról

Az Öböl-menti Együttműködési Tanács (Gulf Cooperation Council, GCC) tagországainak külügyminiszterei szeptemberben fogják megvitatni azt a kezdeményezést, amelyet még tavaly decemberben vetett fel Abdullah király, Szaúd-Arábia első embere. 

A javaslatot, amely szerint a Tanács unióvá alakulna, a tagállamok többsége üdvözölte, azonban a kivitelezésről és az unióvá válás folyamatának sebességéről eltérőek a vélemények. Bahrein és Szaúd-Arábia mutatták a legnagyobb lelkesedést, a többi ország vezetői szerint azonban még sok időre van szükség ahhoz, hogy megvalósulhasson az átalakulás. A két ország idén májusban még azt is felvetette, hogy első lépésként ők – esetleg Katarral kiegészülve – létrehoznának egy uniót, amelyhez a többi tag később csatlakozhatna. 

Szeptemberben a külügyminiszterek azokat a javaslatokat fogják átbeszélni, amelyeket az uniós forma lehetőségeiről és a kezdeményezés végrehajtásának módjairól készített az erre a feladatra felállított tizenkét fős bizottság. Az elképzelést támogatók szorosabb katonai, gazdasági és politikai együttműködést, valamint az Európai Unió mintájára felépített döntéshozó szervet szeretnének.

Lorencsics Emese

Friss hírek