Ungvár: Jó hírek a magyar karról

Július 31-ig tartott a jelentkezési határidő azok számára, akik az emelt szintű érettségi után Ukrajna, illetőleg Kárpátalja valamely felsőoktatási intézményében kívántak felsőoktatási tanulmányokat folytatni.

Az Ungvári Nemzeti Egyetemen (UNE) a jelentkezések száma nagyjából megegyezik a tavalyival. Mint azt Horváth András, az UNE felvételi bizottságának vezetője a Kárpáti Igaz Szónak elmondta, míg a múlt évben mindenhol elegendő volt az emelt szintű érettségin szerzett 124 pont, az idén a profil tantárgyból már 140 volt a minimum. Ám ha ebből legalább 170-et szerzett a továbbtanulni vágyó, az egyik nem profil tantárgy esetében a 124-nél kevesebb pontszám sem volt kizáró ok.

– Vasárnapi adat szerint összesen 6350-en jelentkeztek a nemzeti egyetemre. A nappali tagozatokra pályázók között 195-en magyar nemzetiségűek – mondja Horváth András. – 12 román, 15 orosz, 3–3 szlovák és zsidó, egy belarusz is beadta a dokumentumokat. Kilenc egyéb nemzetiségű személy is jelentkezett, például örmény, grúz, moldován. Cigány származású egy sem. A magyar karral kapcsolatban egyelőre ugyancsak vasárnapi adataink vannak. Eszerint a magyar történelem és európai  integráció szakra 29-en (nappali), illetve 6-an (levelezői), a magyar nyelv és irodalom szakra 31-en (nappali), illetve 7-en (levelezői), a matematikára 22-en, a fizikára 18-an jelentkeztek.

A felvételi bizottság vezetőjének tájékoztatása szerint a 6350 főből 3770-en faluban, 2580-an városban élnek. Nemenkénti megoszlás szerint 4320 a lány, 2030 a fiú. 1500-an fejezték be arany- vagy ezüstéremmel a középiskolai tanulmányaikat. Ungvárról 1722-en, Munkácsról 407-en, az Ungvári járásból 455-en, a Beregszásziból 191-en, a Munkácsiból 293-an, a Nagyszőlősiből 292-en, a Técsőiből pedig 306-an jelentkeztek a nemzeti egyetemre. 767-en a hágón túlról, főként Lemberg megyéből érkeztek, de vannak, akik Doneckben, Luhanszkban, Kirovogradban, Luckban, Volinyban, Ternopilban vagy éppen Kijevben élnek.

Az UNE felvételi bizottságának vezetője elmondta, a jelentkezők száma a hétfő déli adatok szerint elérte a 7972 főt, akik közül 6913-an nappali, 1059-en pedig a levelezői tagozatokra adták be papírjaikat.

Spenik Sándor, az egyetem Magyar Tannyelvű Humán- és Természettudományi Karának dékánja kifejtette: bár a határidő lejárt, a végleges adatok csak augusztus 8–10-e táján születnek meg, s akkor derül ki, hogy a kar négy szakára hányan is jutottak be. Azoknak a leendő hallgatóknak, akik több helyre is beadták pályázatukat, augusztus 5-éig kell meghozniuk a végső döntést, hogy mely intézményt/szakot választják, s be kell adniuk az eredeti dokumentumokat. A fizetett helyek augusztus 10-éig kelnek el.

–  Örömteli hírrel szolgálhatok azok számára, akik a magyar karon szeretnék folytatni egyetemi tanulmányaikat. A négy szakunk közül ugyanis három esetében sikerült növelni az államilag támogatott helyek számát – újságolja Spenik Sándor. – A magyar történelem és európai integráció szakon az induláskor 5 ilyen volt, tavaly már 13. Az idén úgy volt, hogy ismét csak ötre számíthatunk. Az ügyben megkerestem Vitalij Nyikolajcsuk rektort, aki ezt követően levélben fordult Dmitro Tabacsnik oktatási és tudományos miniszterhez. A szaktárca vezetője pedig engedélyezte, hogy 20-ra nőjön az államilag támogatott helyek száma. Márpedig elég ritka, hogy ilyen emelésre Kijev rábólintson. És akkor még nem említettem, hogy a fizika és a matematika szakokon is nőtt – 9–9-ről egyaránt 12-re – az államilag finanszírozott helyek száma, azaz annyi lett, amennyi a magyar nyelv és irodalmon van. Ezek mindenképpen jelentős előrelépések, ráadásul az idén a magyar történelmen sikerült megnyitni a levelezői tagozatot. Az ügyben mindenképpen köszönettel tartozom Dmitro Tabacsnik miniszternek, Bayer Mihálynak, Magyarország ukrajnai nagykövetének, valamint az UNE vezetőjének, Vitalij Nyiko­lajcsuknak. Utóbbi egyébként igazolta: nem a levegőbe beszélt, amikor frissen kinevezett rektorként arról biztosított, hogy mindenben hajlandó segíteni a munkánkat, és fejleszteni a magyar kart.

Mint azt a dékán hangsúlyozta, az államilag támogatott helyek számának növekedésével mindenki jól jár. Az intézmény vonzóbbá válik, az érintett szülőknek nem kell kiizzadniuk a tandíjat, gyermekeik pedig 800–900 hrivnyás ösztöndíjban részesülnek.

Kitekintő / Kárpáti Igaz Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »