Tádzsikisztán: gyilkosságok és határlezárás

Tádzsikisztán az összes átkelőhelyet lezárta az Afganisztánnal közös határán, miközben fegyveres konfliktus zajlik a határ mentén, Tádzsikisztán délkeleti tartományában, Hegyi-Badahsán Autonóm Régióban (Gorno-Badahsán) – adta hírül a Ria. Előzőleg Emomali Rahmanov, tádzsik elnök telefonbeszélgetést folytatott Hamid Karzai, afgán elnökkel, ami során Karzai közölte, hogy a közös határterületre afgán csapatok érkeznek a térség biztonságának biztosítása érdekében.

A lakosság pánikszerűen reagált az eseményekre, az állami intézmények, a piacok, az üzletek zárva tartanak. A Hegyi-Badahsán autonóm területet nagy számban a siíták lakják, és az iszlám fundamentalizmus jegyében a céljuk egy Tádzsikisztántól független iszlám állam megalkotása.

A rendkívüli helyzetre azért volt szükség, mert egy hete Tádzsikisztánban, Pamir városában a kormány egy katonai akciót hajtott végre illegális fegyveres csoportok és a maffiához hasonló szervezetek ellen. A tádzsik biztonsági szolgálat jelentése alapján harminc militánst – köztük nyolc afgánt – megöltek, valamint negyven főt őrizetbe vettek. A kormánycsapatok soraiban is súlyos veszteségek vannak, már több mint kilenc katonát megöltek, és legalább huszonöten súlyos sérüléseket szenvedtek.

A katonai akció célja az, hogy a július 21-én meggyilkolt Abdullo Nazarov haláláért felelős csoportot elfogják. Nazarov a különleges szolgálatok tábornoka volt. Pár nap után tűzszünetet hirdettek a felek, de az szombat délben véget ért.

Az ENSZ aggódását fejezte ki a vérontás miatt és felszólította Tádzsikisztán vezetését, hogy védjék meg a civil lakosságot, ugyanis már közel kétszázan estek az összecsapások áldozatául. A tádzsik kormány erre reagálva amnesztiát ígér azoknak a fegyvereseknek, akik önként teszik le a fegyvert és kiadják azt a négy elkövetőt, akiket Nazarov megölésével gyanúsítanak. Tádzsik aktivisták levélben keresték meg Vlagyimir Putyint, amiben kérték az államfőt, hogy segítsen megoldani a konfliktust.

Gerő Mária

Friss hírek