A republikánusok túszul ejtették Obama adóterveit

Habár a republikánus képviselők fogadalmat tettek rá, hogy ellenezni fogják Obama adóterveit, az elnök mégis azzal a kéréssel fordult a konzervatív törvényhozókhoz, hogy szavazzák meg azt, a demokrata többségű szenátuson már átment a javaslat.

Amint a Washington Times írja, a terv lényege adóemelés a 250 000 dollár éves jövedelem felett kereső családok részére, míg az e szint alatt keresőknél kiterjedt adócsökkentés. 

Heti értékelőjében Obama elnök kijelentette „Az új adótervek megvédik a középosztálybeli amerikaiakat és a kisvállalkozásokat a következő évre fizetendő emelkedő adóktól. Átlagosan egy középosztálybeli amerikai családnak évi 2 200 dollár pluszt hagy a zsebében.” Az elnök kijelentette továbbá, hogy „itt az idő a Képviselőház számára, hogy helyes döntést hozzon, amellyel megnyugtatja az amerikai közepesen kereső családok 98, míg az amerikai kivállalkozások 97%-át, hogy a következő évben nem kell többet befizetniük személyi jövedelemadóként.” 

A piacpárti republikánus képviselők azonban elzárkóznak Obama ötletétől, s helyette saját, a Bush-éra alatt már elkezdett, minden társadalmi csoportra (a leggazdagabbakra is) kiterjedő, általános adócsökkentést tartalmazó törvényjavaslatukat terjesztik elő. Szerintük a gyenge gazdasági teljesítmény a legjobb bizonyítéka az általános adócsökkentések szükségességének. Ezt támasztja alá, hogy a Kereskedelmi Kamara legfrissebb jelentése szerint az amerikai gazdasági növekedés 1,5%-ra csökkent le a második negyedévben, melyet a kereslet-visszaesés, a fogyasztás csökkenése idézett elő. Eric Cantor, a Képviselőház republikánus frakcióvezetője szerint ilyen körülmények között rossz lépés lenne a keményebben dolgozó, többet kereső családokat magasabb kulcsokkal adóztatni, ezzel csak rontanának a helyzeten. 

Obama viszont úgy látja, hogy a republikánus képviselők stratégiája bukásra ítélt, mint mondja „A konzervatív képviselők ahelyett, hogy azt tennék, ami jó a középosztálybeli családoknak, túszként tartják fogva adócsökkentési tervét, annak céljából, hogy a gazdagokra is kiterjesszék a kedvezményeket. Republikánus képviselőink úgy gondolják, az ország fejlődését azzal érhetik el, ha a gazdagok kezére még több pénzt játszanak át. Ebben azonban nagyot tévednek.” Az elnök azt is kiemeli, hogy az Egyesült Államok nem engdheti meg magának, hogy visszavezesse azokat az adó változtatásokat, amelyek a Bush kormányok alatt ide juttatták az országot, mint mondja „Ehelyett olyan stratégiákra van szükségünk a gazdaságpolitikában, amelyek megerősítik a középosztályt, segítik a munkahelyteremtésben, elérhetőbbé teszik az oktatást és bátorítják az amerikaiakat sikeres vállalkozások elindításában és itthon tartásában.” 

Kováts Megyesi Bálint

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »