Clinton most Egyiptomot figyelmeztette

Egyiptom új, iszlamista elnökének a kormányalakításkor ki kell nyilvánítania, hogy valamennyi egyiptomi, így a keresztények és a nők elnöke is – hangoztatta hétfőn Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, miután az irányítása alatt álló tárca nyilvánosságra hozta a vallásszabadságról szóló, a tavalyi évre vonatkozó jelentését.

Clinton emlékeztetett: Mohamed Murszi elnök megígérte, hogy nőket és keresztényeket is kinevez a legfelső vezetésbe. Hozzátette: Washington figyelni fogja, hogy hogyan osztják el Kairóban az új kormányzat a vezető pozícióit.

„A tettek és nem a szavak alapján fogunk ítélni, és a tettek még nagyon kezdeti szakaszban vannak” – jelentette ki az amerikai diplomácia vezetője.

„Készek vagyunk együttműködni azokkal a vezetőkkel, akiket az egyiptomiak megválasztottak. Kapcsolatunk ezekkel a vezetőkkel az egyetemes demokratikus jogok iránti elkötelezettségükön fognak alapulni” – mondta Clinton.

A nemzetközi vallásszabadság-jelentés bírálta az Egyesült Államok két fontos ázsiai szövetségesét, Afganisztánt és Pakisztánt, és célba vette az olyan notórius jogsértőket, mint Irán, Kína és Észak-Korea. Magyarországról az elemzés megállapította, hogy 2011-ben itt „nem voltak jelentések a vallásszabadság megsértéséről”, de egyúttal kifogásolta az egyházügyi törvénynek a regisztrációról rendelkező részét és a Jobbik megerősödését.

Afganisztánnal kapcsolatban a jelentés rámutatott: az ottani bíróságok oly módon értelmezik az iszlám törvényt, hogy büntetik a nem muzulmánokat a saját hitük gyakorlása miatt. Pakisztánban istenkáromlás miatt halálos büntetéseket szabtak ki, és a kormány ritkán lép fel a szélsőségeseknek a kisebbségek és a toleranciát hirdető muszlimok elleni támadásival szemben. Emlékeztetett arra, hogy blaszfémia-törvények bírálata miatt az utóbbi országban többen – köztük Szalman Taszir liberális politikus és Sahbaz Bhatti, a kormány egyetlen keresztény minisztere – az életükkel fizettek.

A jelentés kifogásolta, hogy Szaúd-Arábiában korbácsolással és hosszú börtönbüntetéssel torolják meg a próféta „megsértését”. Bírálta azt a bahreini, az orosz, az iraki és a nigériai kormány által folytatott gyakorlatot, amely nem tesz különbséget az „erőszakos szélsőségesség” és a békés vallásgyakorlás között.

Iránt a bahái közösség vezetőinek bebörtönzése, valamint amiatt bírálta az amerikai külügyminisztérium, hogy a lecsukott Juszef Nadarkhani keresztény lelkipásztort kivégzés fenyegeti. Kínában romlott a tibeti buddhisták helyzete és több vallási csoport működését továbbra is törvény tiltja.

A jelentés szerint Észak-Koreában „a vallásszabadság egyszerűen nem létezik”.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »