20 éve őrzik a békét Moldáviában

A közös békefenntartók két évtizedes jelenlétének alkalmából július 27-én ünnepséget tartottak az illegitim Dnyeszter-menti Köztársaságban, amelyen részt vett Valerij Jevnyevics, az oroszországi Védelmi Minisztérium vezérőrnagya is. Jelenleg 402 orosz, 492 dnyeszter-menti, 355 moldáv fegyveres és tíz ukrán megfigyelő vigyázza a békét a szakadár állam 15 kulcsfontosságú pontján. Az ünnepség keretében a legjobbak legjobbjai kitüntetésben részesültek.

Három orosz katonának “A harci vitézségért” medált nyújtottak át, 33 további orosz, 3 ukrán, 4 moldáv és 12 dnyeszter-menti békefenntartónak pedig “A katonai együttműködés erősítésére” medált ítéltek oda. Valerij Jevnyevics kifejtette, hogy az orosz katonák legnagyobb érdeme a béke fenntartása, és hogy a békefenntartó hadtest, mint az oroszországi fegyveres erők szerves része a legmodernebb fegyverzettel lesz felszerelve a katonai vezetés erre vonatkozó határozatának megfelelően.

Habár a Szovjetunió felbomlásával kialakuló konfliktust a mai napig nem sikerült rendezni, a vezérőrnagy elmondta, hogy a kontingens bővítéséről egyelőre szó sincs. A dnyeszter-menti öt kerület 1992-es elszakadási kísérletét, amelyet a moldáviai román nacionalisták Romániával való egyesülési terve izzított be, Kisinyov fegyveres úton próbálta orvoslni, sikertelenül. Azóta a tiraszpoli székhelyű entitás az államiság minden eszközére szert tett, a saját pénznemet is beleértve, kivéve a nemzetközi elismerést.

A konfliktusrendezésben Moldávia és a Dnyeszter-menti Köztársaság mint érintett felek, Oroszország, Ukrajna és az EBESZ mint közvetítők, valamint az EU és az USA mint megfigyelők vesznek részt. Moldávia természetesen hallani sem akar a terület függetlenségéről, és csakis autonómiában gondolkozik.

Tóth I. Dávid

Felkapott hírek

Friss hírek

Kilőtt a Kia nyeresége

A dél-koreai autógyártó Kia Corporation nettó profitja a tavalyi összeg több mint tízszeresére nőtt az idei második negyedévben. Az óriási ugráshoz persze a tavalyi alacsony bázis is hozzájárult, de idén igen erős a kereslet a gyártó SUV modelljei iránt.

Read More »