Felfüggesztik Ruanda segélyeit

Ötmillió euró értékű segélyt függesztett fel Hollandia, miután kiderült, hogy Ruanda kongói felkelőket támogat, jelentették be csütörtökön. Minderre órákkal azután került sor, hogy Ruanda az Egyesült Államok hasonló – 200 ezer dollárt megvonó – lépését sajnálatosnak és hibásnak nevezte. A holland szóvivő jelezte: a segélyt a ruandai igazságszolgáltatási rendszer fejlesztésére szánták, ugyanakkor a nem kormányzati szervezetek (NGO) támogatása folytatódik. A holland kormány a jövőbeli segítéséről kész egyeztetni más Európai Uniós kormányokkal, ugyanakkor a kormányszóvivő világossá tette: a segély folyósítását a kongói felkelők támogatásának felszámolásától teszik függővé.

Kigali többször tagadta bármiféle kapcsolat fennállását közte és a kongói lázadók között. „Jobb lenne ha az Egyesült Államok, vagy bármely más partnerünk valós tényeken és nem feltételezéseken alapuló döntéseket hoznának” mondta Louise Mushikiwabo ruandai külügyminiszter, aki nemmel felelt arra a kérdésre, hogy az amerikai segélyek megvonása károsítja-e a két ország kapcsolatát.

Mushikiwabo ugyancsak félresöpörte azt a Guardianben megjelent jelentést, miszerint az USA korábban figyelmeztette partnerét, hogy ha folytatja a kongói atrocitásokért felelős csapatok felfegyverzését, nemzetközi bíróság előtt kell felelnie tetteiért.

Pavlovits Máté

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »