15 százalékkal nőtt a lefoglalt hamis termékek mennyisége

1,3 milliárd euró értékben foglaltak le tavaly az uniós tagállamok határőrizeti hatóságai illegális és hamis termékeket az Európai Unió külső határain. Legtöbbjük továbbra is gyógyszer, csomagolóanyag és cigaretta. A hamis termékek háromnegyede Kínából érkezik.

15 százalékkal több illegális és hamis terméket foglaltak le 2011-ben az uniós határőrizeti hatóságok, mint 2010-ben. Tavaly az európai uniós tagországok mintegy 115 millió árucikket tartottak vissza és foglaltak le a határon, amelyek egy-egy cég szellemi tulajdonjogát sértették szemben a 2010-es 103 millióval. A tavalyi adatok nem kiugróan magasak: 2009-ben 118 millió, 2008-ban 178 millió, 2007-ben pedig 79 millió hamis terméket nem engedtek be az EU területére a hatóságok.

A szellemi tulajdonjogok védelméről készült 2011-es jelentés szerint 1 milliárd 300 millió eurót tett ki a tavaly lefoglalt termékek értéke, szemben a 2010-es 1,1 milliárd euróval – mondta az adóügyi EU-biztos nevében Jonathan Todd szóvivő. Megjegyezte, az esetek növekvő száma nem feltétlenül jelenti a hamisítás helyzetének romlását, mindez lehet a hatóságok eredményesebb felderítő munkájának is az eredménye.

Jonathan Todd elmondta, a lefoglalt áruk 73 százaléka Kínából származik, ezzel magasan a távol-keleti ország szerepel a képzeletbeli lista első helyén. Az esetek 7,7 százalékában Hong-Kongból, 4,8 százalékában Görögországból, 3,3 százalékban pedig Indiából származnak a hamis áruk.

A lefoglalt áruk többsége gyógyszer (24%), csomagolóanyag (21,2%) és cigaretta (17,6%), de számottevő mennyiséget koboztak el ruhákból (8,5%) és mobiltelefon-tartozékból (2,7%) is. A hamis termékek behozatalát célzó esetek arányában viszont más a helyzet: 2011-ben elegáns cipők (27,9%), egyéb ruházati cikkek (19,7%), táskák és pénztárcák (7,5%), valamint elektromos háztartási eszközök (6,4%) behozatalával próbálkoztak legtöbbször a csempészek.

A Bizottság szóvivője megjegyezte, hogy a gyógyszerek közül leginkább a hamis életmódjavító készítményeket próbálták volna értékesíteni az európai uniós piacokon, úgymint a fogyókúrás gyógyszereket, vagy a potencianövelő szereket.

A jelentésből kiderül, hogy bizonyos termékkategóriák egyértelműen egy-egy országra jellemzőek. A hamis élelmiszerek például döntően Törökországból érkeztek, Panamából szeszesitalokat próbáltak az EU-ba csempészni, Thaiföldről pedig üdítőitalok jöttek tavaly nagyobb mennyiségben. Ugyancsak jellemző volt a Hong-Kongból származó mobiltelefon, valamint a Szíriában készült újraírható CD-k és DVD-k tömege.

A 2011-ben regisztrált esetek 90 százalékában a tagállami hatóságok megsemmisítették a lefoglalt hamis árut, 7,5 százalékban viszont bírósági ügy lett a behozni próbált termékekből.

A legtöbb esetet Nagy-Britanniában regisztrálták (36%), de Németország is alaposan kivette a részét a hamis termékek elleni intézkedésekből: az esetek 20 százalékát a német hatóságok göngyölítették fel. A legtöbb árut a bolgár, az olasz és a spanyol határőrök foglalták le.

Magyarországon 335 ezer hamis terméket koboztak el a hatóságok, ez közel 40 százalékos csökkenést jelent 2010-hez képest.

Az adóügyi EU-biztos szerint az Európai Unió külső határain végrehajtott vámellenőrzés az első szűrő a közösségbe érkező hamisított termékek megállítására. Algirdas Semeta azt mondta, ezek a termékek nemcsak szellemi tulajdonjogot sértenek, hanem veszélyeztetik is az állampolgárok egészségét és biztonságát.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »