Romney nem hátrál

A közvélemény-kutatások megoszlanak azt illetően, hogy Romney-nak ártottak-e, az őt érő támadások gazdasági ügyei miatt.

Az ABC News által közölt Gallup/Washington Post felmérés szerint 1%-kal nőtt azok száma, akik szerint a republikánus jelölt, Mitt Romney rendelkezik azokkal a képességekkel, melyek alkalmassá teszik őt az elnöki poszt betöltésére. Februárban még 53%, júliusban már 54% nyilatkozott  így, tehát Obamáék folytonos támadása Romney ellen, gazdasági múltja és jelenje miatt nem voltak hatásosak. Mi több a válaszadók 63%-a szerint a konzervatív jelölt gazdasági múltja és járatossága miatt kifejezetten sikeresen oldaná meg az ország gazdasági problémáit és ésszerű gazdálkodással lejjebb tudná szorítani a hiányt és az adósságot. 

A Reuters/Ipsos felmérés viszont pont ellentétes képet fest elénk. A válaszadók 36%-a mondta, hogy mióta a Demokrata párt aktívan támadja Romney-t, az elnökjelölt pedig nem hajlandó további részleteket feltárni adózásából és üzleti múltjából, azóta negatívabban ítélik meg személyét. Csak 18% fogalmazott meg ettől eltérő véleményt, miszerint kifejezetten pozitívabban ítélik meg Mitt Romney személyiségét. A válaszadók háromnegyede pedig hallott már az incidensről, így – Julia Clark, Ipsos kutatója – szerint elmondható, hogy Obama kampánycsapata elérte célját, és sikerült eljuttatni lejárató üzenetüket az amerikaiak nagy többségéhez.

Kováts Megyesi Bálint

Friss hírek