Bombatámadás Tatársztán spirituális vezetője ellen

Bombatámadást követtek el Tatársztán muftija ellen, aki túlélte a merényletet, de egy másik magasrangú vezetőt a házában lelőttek. A feltételezett tetteseket már letartóztatták.

Robbantásos merényletet követtek el a múlt héten Tatársztán vallási vezetője, Ildusz Faizov ellen – adta hírül az Interfax.  A mufti túlélte a merényletet, de helyettesét, Valiulla Jakupovot otthonában halálos lövés ért, csupán pár órával a robbantás előtt. A bombát a mufti gépkocsijának alvázára szerelték, közel az utastérhez. Faizovot a merénylet után kórházba szállították és megoperálták.

Tatársztán, Oroszország egyik leggazdagabb köztársasága a kitermelt olajnak köszönhetően, melynek lakosai többségében muzulmánok.

Tatársztán korábbi muftija, Farid Salman elmondta, a támadások megmutatták, hogy a radikálisok és a tradicionális iszlám konfrontálódása fokozódik a térségben. Miután Faizovot megválasztották fő vallási vezetőnek, egy határozott vonalvezetést kezdett kialakítani a radikális muzulmán szervezetekkel szemben Tatársztánban. Emellett felügyeletet gyakorolt az Idel Hajj, Oroszország egyik legnagyobb utazási irodájának pénzügyei felett, amelyik utazásokat szervezett a muzulmánok részére Mekkába.

Feltételezések szerint hatan követték el a támadásokat, akiket a gyors nyomozás után sikerült letartóztatniuk a hatóságoknak, egyiküket azonban a hét végén szabadon engedték. A feltételezett tettesek közül kettőt pedig szeptember végéig őrizetben tartanak, az egyikük Rustam Gataullin, az Idel Hajj igazgatótanácsának elnöke.

Vlagyimir Markin, az orosz nyomozóhatóság szóvivője elmondta, hogy a két áldozat ellen elkövetett merénylet fő indoka a közismert keményvonalasságuk, az extrém megnyilvánulások elleni küzdelmük lehetett.

Gerő Mária

Friss hírek

Stagfláció várhat a britekre

Hét hónapja nem mért mélypontra süllyedtek, jóllehet továbbra is élénkülést mutatnak a brit gazdaság aktivitásának csütörtökön ismertetett előzetes szeptemberi jelzőszámai. A tizenkét havi fogyasztói infláció emellett a múlt hónapban 3,2 százalékra gyorsult - soha nem mértek még ilyen hirtelen ugrást.

Read More »

30 millió lakás áll üresen Kínában

Kína ingatlanpiacát évek óta túlkínálat jellemzi, az ingatlanfejlesztők csak építenek és építenek, akkor is, ha éppen nincs kereslet a lakásokra. Ennek köszönhetően mára közel 30 millióra nőtt azoknak a lakásoknak a száma, amelyek eladatlanul, üresen állnak.

Read More »