Bombatámadás Tatársztán spirituális vezetője ellen

Bombatámadást követtek el Tatársztán muftija ellen, aki túlélte a merényletet, de egy másik magasrangú vezetőt a házában lelőttek. A feltételezett tetteseket már letartóztatták.

Robbantásos merényletet követtek el a múlt héten Tatársztán vallási vezetője, Ildusz Faizov ellen – adta hírül az Interfax.  A mufti túlélte a merényletet, de helyettesét, Valiulla Jakupovot otthonában halálos lövés ért, csupán pár órával a robbantás előtt. A bombát a mufti gépkocsijának alvázára szerelték, közel az utastérhez. Faizovot a merénylet után kórházba szállították és megoperálták.

Tatársztán, Oroszország egyik leggazdagabb köztársasága a kitermelt olajnak köszönhetően, melynek lakosai többségében muzulmánok.

Tatársztán korábbi muftija, Farid Salman elmondta, a támadások megmutatták, hogy a radikálisok és a tradicionális iszlám konfrontálódása fokozódik a térségben. Miután Faizovot megválasztották fő vallási vezetőnek, egy határozott vonalvezetést kezdett kialakítani a radikális muzulmán szervezetekkel szemben Tatársztánban. Emellett felügyeletet gyakorolt az Idel Hajj, Oroszország egyik legnagyobb utazási irodájának pénzügyei felett, amelyik utazásokat szervezett a muzulmánok részére Mekkába.

Feltételezések szerint hatan követték el a támadásokat, akiket a gyors nyomozás után sikerült letartóztatniuk a hatóságoknak, egyiküket azonban a hét végén szabadon engedték. A feltételezett tettesek közül kettőt pedig szeptember végéig őrizetben tartanak, az egyikük Rustam Gataullin, az Idel Hajj igazgatótanácsának elnöke.

Vlagyimir Markin, az orosz nyomozóhatóság szóvivője elmondta, hogy a két áldozat ellen elkövetett merénylet fő indoka a közismert keményvonalasságuk, az extrém megnyilvánulások elleni küzdelmük lehetett.

Gerő Mária

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »