Forró őszre van kilátás a költségvetési vitában

Elfogadták a tagállamok kedden a 2013-as uniós költségvetésre vonatkozó tanácsi álláspontot, ami 2,79 százalékos növekedést irányoz elő a tényleges kifizetések szintjét a 2012-es büdzséhez képest.

A kormányok jövőre 2,79 százalékos növekedést irányoznak elő az uniós költségvetés kiadásaiban az idei évhez képest, ami így is több mint 5 milliárd euróval kevesebb az Európai Bizottság által javasolt összegnél.

Egyes országoknak még a most minősített többséggel megszavazott összeg is túl sok, ennek jeleként Nagy-Britannia, Svédország és Hollandia a jövő évi büdzsé ellen szavazott, míg Ausztria tartózkodott a voksolásnál. A másik 23 ország szavazati súlya azonban így is elégnek bizonyult a költségvetésről szóló közös tanácsi álláspont elfogadásához.

A történetnek azonban ezzel még nincs vége, hiszen az Európai Parlament a tagállamokkal megegyező jogosítványokkal rendelkezik az éves költségvetés elfogadásában, és a képviselők egy kritikus hangú közleményben már jelezték, hogy nagyon elégedetlenek a tanácsi közös állásponttal, ami – szerintük – homlokegyenest ellentétes az Európai Tanácsnak azzal a június végi következtetésével, miszerint az uniós büdzsének a növekedés és a munkahelyteremtés katalizátorának kell lennie.

A tanácsi közlemény ehhez képest úgy fogalmaz, hogy a közös álláspont összeegyezteti egymással azt a szempontot, hogy a költségvetési konszolidáció miatt ne rakjanak túlzottan nagy terheket a tagállamokra és a növekedés előmozdításának szükségességét. Továbbá azt is, hogy 2013 a folyó többéves pénzügyi keret utolsó éve – mutat rá a tanácsi közlemény.

A Tanács részéről visszautasítják a vádat, hogy teljesen figyelmen kívül hagyták volna az állam- és kormányfők június végi nyilatkozatát, ami elismerte az uniós büdzsé fontos szerepét a növekedésben és a munkahelyteremtésben. Példaként hozzák fel, hogy a fenntartható növekedésnek és a versenyképességnek szentelt első költségvetési fejezetnél a tényleges kifizetések 6,71 százalékkal meghaladják majd az idei évi kiadásokat. A kohéziós politika esetében pedig 8,07 százalékos növekedést irányoznak elő a tagállamok a tényleges kifizetésekben.

A Tanács 132,7 milliárd eurót hagyott jóvá 2013-ban a tényleges kifizetésekre. Ez az összeg az uniós nemzeti össztermék (GNI) 0,99 százaléka. Pénzügyi kötelezettségvállalások szintjén 149,78 milliárd eurót szavazott meg a Tanács, 3,58 milliárd euróval maradva a jelenlegi pénzügyi keret felső határa alatt.

A 2012-es büdzséhez képest a tényleges kifizetések 3,61 milliárd euróval, a pénzügyi kötelezettségvállalások pedig 1,88 milliárd euróval nőnének.

A Bizottság által javasolt összeget ugyanakkor a tényleges kifizetéseknél 5,23 milliárd euróval, a pénzügyi kötelezettségvállalásnál pedig 1,15 milliárd euróval vágná meg a Tanács, amely a büdzsé múltbéli és jelenlegi végrehajtásából nyert tapasztalatokkal és a kedvezményezettek reális abszorpciós képességével magyarázza „szűkmarkúságát”.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek