Tóásó-ügy: aggódik az egyik magyar diplomata

A Tóásó-per, a bolíviai „terrorista összeesküvési ügy” tárgyalásának követésére Santa Cruzba érkezett magyar diplomata nyugtalanságát hangoztatta a per késlekedése miatt – jelentette a bolíviai hírügynökség.

Az illetékes törvényszék hétfőn döntött hivatalosan is a július 23-ra kitűzött tárgyalás újabb – sajtóhírek szerint legalább egy hetes – elhalasztásáról, miután a belügyi és igazságügyi tárca kifogást emelt a Tóásó-per két hivatásos bírája ellen.

Mint az ANF bolíviai hírügynökség közép-európai idő szerint kedd hajnalban jelentette, Barcsi Gyula, a Buenos Aires-i magyar nagykövetség (a képviselet konzuli kerületébe tartozik Bolívia is) első beosztottja Santa Cruzba érkezett, hogy elérje: az ügyben megvádolt Tóásó Előd magyar állampolgár elleni eljárást „a szükséges garanciák mellett folytassák le”.

„A bolíviai igazságügyi hatóságoknak szeretnénk tolmácsolni a magyar kormány aggodalmát. Magyarország kormánya az ügy kezdete óta  három különböző levelet intézett David Choquehuanca (bolíviai) külügyminiszterhez, amelyekben kinyilvánította, hogy elítéli és elutasítja a terrorizmus minden formáját, de szeretnénk egy gyors ítéletet, s erre joga is van a megvádolt félnek” – idézte az ANF Barcsit.

A magyar diplomata a bolíviai sajtóbeszámoló szerint megerősítette, hogy Magyarország tiszteletben fogja tartani a bolíviai igazságszolgáltatás által meghozott ítéletet, de „követelik” az érdemi tárgyalás megkezdését.Barcsi Gyula hétfőn este találkozott Santa Cruz városának parlamenti csoportjával. German Antelo szenátor (CN – Nemzeti Konvergencia – a második legnagyobb párt) az ANF szerint úgy nyilatkozott: a diplomata jelenléte is arra kötelez, hogy igazságos per legyen, pártatlan bírákkal és az ártatlanság vélelmével.

Az illetékes La Paz-i ítélőtábla elnöke még május végén halasztotta július 23-ára az úgynevezett terrorista összeesküvési ügy érdemi szakaszának tárgyalását, miután a tárgyalás megnyitásakor rosszul lett az egyik gyanúsított. Akkor az eljárás alatt álló személyek többségének egészségi állapotát szem előtt tartva egyúttal a tárgyalás helyszínének megváltoztatásáról is döntöttek, így  a következő meghallgatás Santa Cruzban lesz. Az ügyben érintett, „államellenes összeesküvéssel” és „terrorizmussal” vádolt 39 személy közül májusban csak 15 jelent meg a tárgyaláson.

Az állítólagos terrorista csoportot 2009. április 16-án az ellenzék fellegvárának számító Santa Cruzban számolták fel a bolíviai különleges erők. A rajtaütés során életét vesztette a magyar állampolgársággal is rendelkező Rózsa-Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. Az akció két túlélőjét, a magyar-román állampolgár Tóásó Elődöt és a horvát-bolíviai Mario Tadicot azóta is fogva tartják, holott az érvényes bolíviai törvények értelmében három év elteltével mindkettőjüket szabadlábra kellett volna helyezni, és le kellett volna zárni ügyüket.

MTI

Friss hírek

Érdemes drága kerti bútorra költeni? (x)

Amikor a kültér berendezéséről van szó, a fő szempont elsősorban az esztétikum és a kényelem. Pedig a kerti garnitúrák kiválasztása egyben jelentős pénzügyi döntés. Ha szem előtt tartjuk, hogy egy bútorszett hosszú éveken át szolgálja a családunkat, emellett növelheti ingatlanunk piaci értékét, jó úton járunk.

Read More »