Tóásó-ügy: aggódik az egyik magyar diplomata

A Tóásó-per, a bolíviai „terrorista összeesküvési ügy” tárgyalásának követésére Santa Cruzba érkezett magyar diplomata nyugtalanságát hangoztatta a per késlekedése miatt – jelentette a bolíviai hírügynökség.

Az illetékes törvényszék hétfőn döntött hivatalosan is a július 23-ra kitűzött tárgyalás újabb – sajtóhírek szerint legalább egy hetes – elhalasztásáról, miután a belügyi és igazságügyi tárca kifogást emelt a Tóásó-per két hivatásos bírája ellen.

Mint az ANF bolíviai hírügynökség közép-európai idő szerint kedd hajnalban jelentette, Barcsi Gyula, a Buenos Aires-i magyar nagykövetség (a képviselet konzuli kerületébe tartozik Bolívia is) első beosztottja Santa Cruzba érkezett, hogy elérje: az ügyben megvádolt Tóásó Előd magyar állampolgár elleni eljárást „a szükséges garanciák mellett folytassák le”.

„A bolíviai igazságügyi hatóságoknak szeretnénk tolmácsolni a magyar kormány aggodalmát. Magyarország kormánya az ügy kezdete óta  három különböző levelet intézett David Choquehuanca (bolíviai) külügyminiszterhez, amelyekben kinyilvánította, hogy elítéli és elutasítja a terrorizmus minden formáját, de szeretnénk egy gyors ítéletet, s erre joga is van a megvádolt félnek” – idézte az ANF Barcsit.

A magyar diplomata a bolíviai sajtóbeszámoló szerint megerősítette, hogy Magyarország tiszteletben fogja tartani a bolíviai igazságszolgáltatás által meghozott ítéletet, de „követelik” az érdemi tárgyalás megkezdését.Barcsi Gyula hétfőn este találkozott Santa Cruz városának parlamenti csoportjával. German Antelo szenátor (CN – Nemzeti Konvergencia – a második legnagyobb párt) az ANF szerint úgy nyilatkozott: a diplomata jelenléte is arra kötelez, hogy igazságos per legyen, pártatlan bírákkal és az ártatlanság vélelmével.

Az illetékes La Paz-i ítélőtábla elnöke még május végén halasztotta július 23-ára az úgynevezett terrorista összeesküvési ügy érdemi szakaszának tárgyalását, miután a tárgyalás megnyitásakor rosszul lett az egyik gyanúsított. Akkor az eljárás alatt álló személyek többségének egészségi állapotát szem előtt tartva egyúttal a tárgyalás helyszínének megváltoztatásáról is döntöttek, így  a következő meghallgatás Santa Cruzban lesz. Az ügyben érintett, „államellenes összeesküvéssel” és „terrorizmussal” vádolt 39 személy közül májusban csak 15 jelent meg a tárgyaláson.

Az állítólagos terrorista csoportot 2009. április 16-án az ellenzék fellegvárának számító Santa Cruzban számolták fel a bolíviai különleges erők. A rajtaütés során életét vesztette a magyar állampolgársággal is rendelkező Rózsa-Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. Az akció két túlélőjét, a magyar-román állampolgár Tóásó Elődöt és a horvát-bolíviai Mario Tadicot azóta is fogva tartják, holott az érvényes bolíviai törvények értelmében három év elteltével mindkettőjüket szabadlábra kellett volna helyezni, és le kellett volna zárni ügyüket.

MTI

Friss hírek