Elhalasztották Tóásó tárgyalását

Legalább egy hét halasztást szenved a bolíviai „terrorista összeesküvési ügy” július 23-ra kitűzött újabb tárgyalása, miután a belügyi és igazságügyi tárca kifogást emelt a Tóásó-per két hivatásos bírája ellen.

A La Razón című bolíviai lap a hétvégén Fernando Riverát, az ügyben az államot képviselő felperes tárca jogtanácsosát idézte, aki szerint ennyi időre van szükség a még szerdán emelt – részben más bírósági eljárást érintő – kifogások rendezésére, hogy a Santa Cruzban folytatódó perben mindenképpen „becsületes, hozzáértő és pártatlan bírák” ítélkezzenek. A két bíró ügyében egy másik kollégium ítéli majd meg, hogy folytathatják-e a Tóásó-ügy tárgyalását.

Az illetékes La Paz-i ítélőtábla elnöke még május végén halasztotta július 23-ára az úgynevezett terrorista összeesküvési ügy érdemi szakaszának tárgyalását, miután a tárgyalás megnyitásakor rosszul lett az egyik gyanúsított. Akkor az eljárás alatt álló személyek többségének egészségi állapotát szem előtt tartva egyúttal a tárgyalás helyszínének megváltoztatásáról is döntöttek, a következő meghallgatás Santa Cruzban lesz. Az ügyben érintett, „államellenes összeesküvéssel” és „terrorizmussal” vádolt 39 személy közül májusban csak 15 jelent meg a tárgyaláson.

Az állítólagos terrorista csoportot 2009. április 16-án az ellenzék fellegvárának számító Santa Cruzban számolták fel a bolíviai különleges erők. A rajtaütés során életét vesztette a magyar állampolgársággal is rendelkező Rózsa-Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. Az akció két túlélőjét, a magyar-román állampolgár Tóásó Elődöt és a horvát-bolíviai Mario Tadicot azóta is fogva tartják, holott az érvényes bolíviai törvények értelmében három év elteltével mindkettőjüket szabadlábra kellett volna helyezni, és le kellett volna zárni ügyüket.

MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »