Argentína és Bolívia: szorosabbra fűzött viszony

Bolíviai villámlátogatást tett az argentin elnök, hogy az országa számára fontos importcikk, a földgáz áráról tárgyaljon. A cochabambai találkozó eredményeként több gazdasági egyezmény született, emellett Latin-Amerika aktuálpolitikai kérdései is szóba kerültek.

Bolíviába utazott a napokban Cristina Fernández de Kirchner argentin elnök. A cochabambai tárgyalások témái az egészségügy, migráció, oktatás, és a technológia-transzfer voltak. Héctor Timerman argentin külügyminiszter, Ariel Basteiro bolíviai argentin nagykövet, Julio de Vido tervezési miniszter is részt vettek a megbeszéléseken.

Az egynapos látogatástól a gáz eladási árának megváltoztatását várta a delegáció. Brazília után Argentína a legnagyobb felvásárlója Bolívia fő exportcikkének, a földgáznak. Jelenleg napi 7,5 millió köbméter érkezik Argentínába, amelyet idén 11,6, 2017-re pedig 27,7 millióra akartak emelni. 1 millió BTU (British Thermal Unit) földgáz ára 8 és 10 dollár között mozog. 

Cristina Fernández a tiszteletére szervezett vacsorán néhány aktuálpolitikai ügyről is véleményt nyilvánított. Paraguayjal kapcsolatban arról beszélt, hogy a régió országainak vezetői a jövő évi szabad választások eredményétől várják a demokrácia visszatértét az országba „…mindannyian együtt vagyunk, s foggal, körömmel fogjuk védeni nem a kormányokat, sem az egyes személyeket, hanem a nép akaratát, amelyet majd szabadon nyilvánítanak ki” – mondta.

„Ma a Mercosur, az Unasur és a CELAC tagjai vagyunk, átléptük a határokat és teret létesítettünk arra, hogy megvitassuk a problémáinkat és megoldásokat találjunk rájuk, ezért fontos megőrizni országaink egységét” – hangsúlyozta. Beszédében megemlítette a mendozai értekezlet eredményeit, Venezuela belépését és Paraguay felfüggesztését a Mercosurban (Déli Közös Piac).

Fernández reagált egy újságcikkre is, amely a cochabambai találkozót „két államosító vezető gyűlésének” nevezte. Véleménye szerint napjainkban a nemzetek szeretnék a saját természeti erőforrásaik feletti hatalmat megtartani, a spanyol Repsol YPF-részvényeinek államosítására azért volt szükség, mert a vállalat „nem ésszerűen kezelte az erőforrásokat”. Felszólalását azzal zárta, hogy dél-amerikának megvan a lehetősége rá, hogy a XXI. század főszereplőjévé váljon.

Eredmények

Az argentin Enarsa és a bolíviai YPFB megállapodást kötöttek, amelynek értelmében az importált földgázt 16,3 millió köbméterre növelik még ebben az évben, 2013-ban pedig eléri a 19,2 milliót. Az argentin delegáció célja a földgáz árának csökkentése is volt, erről azonban nem született megegyezés. Aláírtak egy szándéklevelet, ami megelőlegez egy adásvételi szerződést a propánról, butánról és PB-gázról, az Enarsa és a YPFB között, amelynek megkötésére majd 2014 második felében kerülhet sor.

A két ország megegyezett a kölcsönös politika tervezéséről és kivitelezéséről a távközlés és energia terén. Argentína a jövőben együttműködik Bolíviával abban, hogy az ország tévéadóján, a Bolivia TV-n leadott kulturális és nevelési tartalmat erősítsék, valamint technológiai segítséget is nyújt.

David Choquehuanca bolíviai külügyminiszter, és argentin kollégája, Héctor Timerman döntése szerint a jövőben a két ország kölcsönösen elismeri az illetékes minisztériumok által hitelesített egyetemi diplomákat.

Cristina Fernández és Evo Morales közös nyilakozata zárta a kétoldalú tárgyalásokat, amelyben elismerték országaik testvéri és együttműködési kötelékeit.

Fernández gyümölcsözőnek értékelte a hivatalos utat. Morales pedig kiemelte, hogy sohasem fogja elfelejteni, hogy Néstor Kirchner kiállt mellette a nehéz helyzetekben, de Argentína szolidaritása Bolívia irányában Cristina elnöksége alatt is változatlan. 

Balla Zsuzsa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »