Észak-Karolina: rossz választás

2012 szeptember elején a Demokrata Párt az észak-karolinai Charlotte városában tartja pártgyűlését. Botrányok, dilemmák kíséretében.

A Washington Timesban megjelent írás szerint rossz ötlet volt a városba szervezni a nemzeti demokrata pártkonvenciót, mely a legjelentősebb esemény az elnökválasztások előtt, s ahol végleg eldől a párt elnökjelöltségéért folytatott harc, s a párt küldöttei támogatásukról biztosítják a megválasztott aspiránst. Több minden is aggodalommal töltheti el a demokratákat Észak-Karolinával kapcsolatban. Az államban érezhető az ellenállás Obama elnök gazdasági és politikai intézkedései ellen és egyre durvább politikai botrányok is borzolják a kedélyeket. Az állam demokrata kormányzóasszonya, Beverly Perdue jogtalan eszközökkel kívánt jelentősebb infrastrukturális támogatásokra szert tenni a befolyó dollármilliók reményében, míg az észak-karolinai demokrata pártban szexuális visszaélésekre, kötelezettségszegésekre derült fény, mondhatni az elmúlt periódus nem kedvezett a baloldalnak az államban, mégis akkor miért választották épp Charlotte-t a nagygyűlés színhelyéül?

Nagyban közrejátszhatott a döntésben a 2008-as sikerélmény, melyet Obama elnök könyvelhetett el. 1976 óta ugyanis először nyert ismét demokrata jelölt az államban, a jelenlegi elnök 14 000 szavazattal verte meg John McCaint, akkori republikánus ellenfelét. Tehát a demokraták úgy hiszik, hogy azzal, hogy nem St. Louist, Clevelandet vagy Minneapolist választották a pártgyűlés színhelyéül, megismételhető az észak-karolinai győzelem, és ez 15 elektori szavazatot jelentene Obamának Romney-val szemben. 

Mégis több bizonytalanságra okot adó tényezőt is számításba kell venni, a már említetteken felül. Az államban mindössze egy nappal korábban határozott a lakosság népszavazáson a házasságról, melyet egy férfi és egy nő kötelékeként erősítettek meg, az előtt, hogy Obama történelmi bejelentését megtette volna, melyben világossá tette, hogy személyesen nagy támogatója a melegházasságnak. Továbbá a balliberális, szociálisan érzékeny demokrata körökben nem számít jó pontnak, hogy a legkevésbé „munkásbarát”, a leggyérebb, leggyengébb szakszervezeti struktúrával rendelkező tagállamban, Észak-Karolinában lesz a párt konvenció. Több jelentős országos demokrata politikus jelezte már, hogy nem kíván részt venni az eseményen. A közvélemény kutatók szerint pedig Obama épp hogy csak megelőzi Romney-t, a jelen helyzetet látva pedig így igen kérdéses, hogy a jelenlegi elnök képes lesz e megismételni győzelmét.

Kováts Megyesi Bálint

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »