A Nyugat csak magát okolhatja a szíriai szankciók kudarcáért

A Nyugat csak magát okolhatja az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) kudarccal végződött csütörtöki szavazás miatt, mivel a szíriai tervezet nem volt kidolgozott, és csak egyoldalú fenyegetést tartalmazott a damaszkuszi kormányra vonatkozóan – állapította meg a Hszinhua kínai állami hírügynökség pénteki kommentárjában.

Szerencsétlen módon egyes nyugati országok siettették a szavazást a még „éretlen” tervezetről, amely – elfogadása esetén – még több erőszakhoz vezetett volna Szíriában – vélekedett a szerző, hozzátéve, hogy a Nagy-Britannia, az Egyesült Államok „és még néhány ország” beterjesztése úgy fenyegette szankciókkal a szíriai kormányt, hogy nem helyezett elegendő nyomást az egyre erőszakosabbá váló ellenzéki csoportokra.

A nyugati diplomaták hajthatatlanok voltak az egyeztetések során, ami már kezdettől előre vetítette a tervezet sorsát – állapította meg az írás, amely egyben kifogásolta, hogy a határozathozatalt követően azonnal Oroszországot és Kínát hibáztatták a kudarcért. Megjegyezte: csakis magukat okolhatják, mert egy „meggondolatlan” tervezetet elfogadtatását akarták kierőszakolni a BT-ben.

A kommentár szerint szándékaik  sikertelenségét az is magyarázza, hogy a BT más tagjainak felvetéseivel kapcsolatban nem mutattak rugalmasságot, azokra arrogánsan feleltek.

A szíriai kormány elleni szankciók sürgetésével a Nyugat egyértelmű üzenetet küldött a fegyveres ellenzéki csoportoknak. Eszerint a londoni és washingtoni politikusok csak abban érdekeltek, hogy „megkössék” Damaszkusz kezét,  a kormányellenes erők erőszakcselekményeit ugyanakkor elfogadják,  sőt ösztönzik őket azokra –  állt a hivatalos véleményt tükröző írásban.

Az ENSZ BT hitele sérült, a testületben a legfontosabb tagállamok közötti légkör elmérgesedett – állapította meg a kommentár azzal kapcsolatban, hogy a nagy nyugati hatalmaknak együtt kellene dolgozniuk Oroszországgal és Kínával Kofi Annan béketeremtő erőfeszítéseinek sikeréért. A cikkíró végül úgy vélekedett: az ENSZ-megfigyelők mandátumát mielőbb meg kell hosszabbítani, hogy a béke újabb esélyt kapjon Szíriában.

Kína – Oroszország mellett – csütörtökön vétót emelt az ENSZ BT a szíriai kormányt szankciókkal fenyegető határozattervezete ellen, mivel Annan béketervét – az azonnali tűzszünetet, illetve e nehézfegyverek kivonását a városokból – az ENSZ-alapokmány 7. fejezete alá vonták. Ez – adott esetben – lehetőséget adott volna a gazdasági és politikai szankciók mellett a katonai beavatkozásra is, amit Moszkva és Peking elfogadhatatlannak tart.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »