Merénylet Bulgáriában – biztonságban vagyunk?

Elszabadult a pokol Bulgáriában, egy izraeli turistákkal teli buszt robbantottak fel Burgaszban. Az izraeli titkosszolgálatok már hónapokkal ezelőtt értesítették bolgár kollégáikat a veszélyről. Hét halálos áldozatról lehet tudni, 33 ember megsebesült – Cvetan Cvetanov bolgár belügyminiszter és a titkosszolgálatok meg tudták volna akadályozni a terrortámadást? A Kitekintő tényfeltáró elemzésében keresi a választ.

Bulgáriában terrortámadást hajtottak végre, a burgaszi repülőtértől nem messze egy izraeli turistákkal teli autóbuszt robbantottak fel helyi idő szerint 17:30-kor. A bolgár média közleményei szerint a merényletben nyolcan vesztették életüket és további 33 sérült személyt kellett a helyi kórházba szállítani. Az izraeli állampolgárokon kívül egy bolgár sérültje is van a merényletnek – az autóbusz vezetője. A robbantás részleteiről még nincsenek pontos információk, több nemzetközi forrás szerint öngyilkos merényletről van szó, az „Al Manar” Hezbollah-közeli média viszont gránáttámadásról adott hírt. Cvetan Cvetanov belügyminiszter azonnal a helyszínre utazott, viszont még nem jelent meg hivatalos bejelentés arról, hogy a bolgár titkosszolgálatok rendelkeznek-e bővebb információval a történtek körülményeiről. A legfrissebb információk szerint az izraeli titkosszolgálatok percekkel a merénylet előtt értesítették bolgár kollégáikat.

A turistákat azonnal a megérkezésüket követően érte a támadás, egy szemtanú szerint az izraeli állampolgárokat egy öngyilkos merénylő várta az őket szállító autóbusz közelében. Még mielőtt elhagyhatta volna a burgaszi repülőtér terminálját a turistákkal teli autóbusz a lángok martalékává vált. Az izraeli titkosszolgálatok már három hónappal ezelőtt figyelmezették bolgár kollégáikat arra, hogy a Hezbollah libanoni síita terrorszervezet merényletre készül Bulgáriában. A vártakkal ellentétben a merényletet követően a Hezbollah nem vállalta magára a felelősséget a robbantásért. Januárban a bolgár titkosszolgálatok egy robbanóanyaggal teli csomagot találtak egy Bulgáriába tartó izraeli repülőgépen, azonban a mostani merényletet már nem sikerült megakadályozni. A Zsidók Bulgáriai Szervezetének a vezetője, Maxim Benveniszti szerint a merényletre már hosszú ideje lehetett számítani, ugyanis a bolgár-izraeli kapcsolatok hagyományosan rendezettek és barátságosak. 

A helyszínen érkező rendőrségi erők késedelem nélkül megkezdték a körülmények felderítését, az ország összes repülőterén és nagyobb közlekedési csomópontján a legmagasabb biztonsági készültségi fokozatot rendeltek el. Roszen Plevneliev köztársasági elnök és a fél bolgár kabinet is a helyszínre sietett, hogy segítséget nyújtsanak és megnyugtassák a közvéleményt. Időközben Izraelből orvosokat és sebészeket küldtek repülőgéppel a sérültek ellátására Bulgáriában. A bolgár Egészségügyi Minisztérium válságstábot hozott létre a merénylettől sújtott régióban, a környéket a rendőrök lezárták. 

A bolgár belügyi szervek felelőssége azonnal felmerült, ugyanis az izraeli titkosszolgálatok már hónapok óta figyelmeztették őket. A rendezett bolgár-izraeli kapcsolatoknak köszönhetően az utóbbi években Bulgária az izraeli turisták egyik legkeresettebb utazási és üdülési célpontjává vált. Mi több, az izraeli média figyelmeztette Bulgáriát, hogy 18 évvel ezelőtt pontosan ezen a napon történt a Buenos Aires-i véres merénylet, amely során 85 fő vesztette életét. A lehető legrosszabbkor történt ez a merénylet Bulgária számára, ugyanis a mai nap során értékelte az Európai Bizottság a balkáni ország felkészültségét a schengeni övezethez való csatlakozásának kérdésében. A belügyminiszter néhány órával a merénylet előtt azt nyilatkozta, hogy a bolgár kormány minden követelményt teljesített annak érdekében, hogy csatlakozzon Schengenhez. A merénylet, mint ahogy az ellenzéki pártok is a kormány szemére vetették, megkérdőjelezte a bolgár határvédelem alkalmasságát, valamint azt is, hogy mennyire alkalmas a bolgár titkosszolgálat a közös uniós biztonság garantálására. Az Európai Bizottság lesújtó kritikával illette a bolgár igazságszolgáltatást valamint a kormányt amiatt, hogy nem lépett fel hatékonyan a szervezett bűnözés ellen. Ezzel szemben eddig Brüsszel meg volt elégedve a bolgár határvédelem munkájával, ám ezek után fokozott ellenőrzésre számíthatnak az Unió részéről ezen a területen is.

A merénylet felmérhetetlen károkat okozhat a bolgár gazdaságnak, ugyanis a legfrissebb kutatások szerint a bolgár gazdasági ágazatok közül kizárólag az idegenforgalom tud szinten felül teljesíteni. A bolgár tengerpart az alacsony árak, valamint a kiváló adottságok miatt Európa egyik legfelkapottabb célpontja. A Fitch hitelminősítő szerint a bolgár gazdaság várhatóan csak 0,9 százalékkal fog növekedni 2012-ben, viszont a merénylet hatására az idegenforgalom felfelé ívelő teljesítménye megtorpanhat a szezon kellős közepén. Szergej Sztanisev ellenzéki pártvezér felhívta a bolgár hatóságok figyelmét arra, hogy elsődleges céljuk a nyugalom biztosítása és a biztonság helyreállítása. A világ egyből felfigyelt a terrortámadásra, Bulgária európai uniós biztosa, Krisztalina Georgieva elsőként fejezte ki együttérzését a merényletben megsérültek hozzátartozóival.  

Időközben a bolgár hatóságok egy libanoniakból álló csoportot tartóztattak le Várnában, de nem lehet tudni, hogy közük van-e a merénylethez. A burgaszi repülőteret a robbantás miatt lezárták, az összes odatartó repülőgépet átirányították más repülőterekre. Idén januárban az izraeli kormány részéről többször értesítették a bolgár hatóságokat, hogy a téli üdülőkben pihenő izraeli turistákra öngyilkos merénylők várnak, ezért fokozott védelmet javasoltak számukra. A Belügyminisztérium és több fekete-tengeri üdülőhely is megerősítette, hogy 2009 óta külön rendőri erőkkel kísérték az izraeli turistákat bulgáriai tartózkodásuk alatt, viszont megnövekedett számuk miatt az utóbbi évben ez szinte lehetetlen vállalkozásnak bizonyult. A Bolgár Statisztikai Intézet adatai alapján 2011-ben közel 139 ezer izraeli turista látogatta meg a balkáni országot.

Világszerte elítélték a terrortámadást, Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök hivatalos sajtótájékoztatón biztosította az állampolgárokat, hogy a belügyi szervek mindent megtesznek az elkövetők felderítése érdekében. Izraelben az első pillanattól Iránra terelődött a gyanú, valamint az onnan pénzelt Hezbollahra. A támadás meglepetésként érhette a külügyi szerveket, ugyanis Boriszov idén már többször is hivatkozott a jó bolgár-arab kapcsolatokra abból a szempontból, hogy Bulgária elkerülheti a nyugat-európai merényletekhez hasonló szerencsétlenségeket. A merénylet jól bizonyítja, hogy a pozitív külgazdasági kapcsolatok ellenére a nacionalista érzelmek nem ismernek határt, valójában a merénylet nem is annyira Bulgária ellen irányult, hanem Izrael ellen. A támadás célpontját kizárólag az izraeli állampolgárok jelentik, ezt jól bizonyítja, hogy a merénylő nem várta meg, hogy az autóbusz elhagyhassa a repülőtér területét, ha ez megtörtént volna, akkor várhatóan sokkal több vétlen áldozatot is szedhetett volna a robbantás.

Bulgária modernkori történelmében nem egyedi esetek a belső leszámolásokkal kapcsolatos merényletek, most viszont felmerül a veszélye annak, hogy a nemzetközi terrorizmus új színhelyévé változhat az eddig biztonságosnak hitt uniós ország.

Milanov Viktor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »