Kazahsztánban terjeszkedik a Mol

Egy kazah kutatási blokk 49%-ának megszerzéséről írt alá megállapodást a MOL. Ez a mező közel van a már meglévő Fedorovszkij projekthez , amiben 27,5%-os részesedése van a MOL-nak – vagyis várhatóan jelentős szinergiahatás alakul ki a költség és bevételi oldalon egyaránt.

A mező becsült szénhidrogénkészlete (P50) 240 millió hordó olajegyenértékes, amiből a MOL-ra jutó hányad 118 millió körül van. A MOL-csoport tavaly év végén 682 millió hordónyi készlettek rendelkezett, vagyis ez egy jelentős előrelépés a kutatás-termelés felfuttatásában.

Az ár kapcsán nincs információnk, annyi viszont bizonyos, hogy régóta készült rá a MOL, hiszen a májusi kazahsztáni Orbán-Hernádi látogatás alkalmával már szó esett a projektről. Akkor a MOL 250 millió dolláros beruházást tervezett az országban, emellett pedig a mostani projekttel kapcsolatos terveit szövögette (ez pedig valósággá vált).

A bejelentés önmagában pozitív, ám pénzügyileg vélhetően csak 2-3 éves időtávon válik nyereségessé a beruházás.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »