Törökország képviselheti Magyarországot az IMF-ben

Gazdasági teljesítményük elismeréseképpen növekedni fog Törökország és Lengyelország súlya a Nemzetközi Valutaalapban (IMF). A Wall Street Journal információi szerint mindkét ország közvetlen képviselethez jut az Ügyvezető Igazgatóságban, mely a nemzetközi szervezet napi ügyvitelt intéző, döntéshozó szerve.

A jelenlegi helyzetben a 188 tagállamra mindössze 24 ügyvezetői szék jut. A legnagyobb befizetők, mint az Egyesült Államok vagy Németország saját képviselettel rendelkeznek, míg a legtöbb tagállam kisebb-nagyobb csoportokba tömörülve van jelen a megbeszéléseken. Ezeket a blokkokat általában egy tagállam képviseli, mely idáig Belgium volt a hazánkat és kilenc másik országot tömörítő csoport esetében. Ez változik mostantól.

Belgium és Luxemburg csatlakozik Hollandiához, 2014-től pedig Törökország kapja meg a blokknak járó ügyvezetői széket. A változás egy átfogó reformprogram keretében történik, mely a fejlődő, és egyre többet befizető gazdaságoknak biztosítana több beleszólást az IMF ügyeinek intézésébe. Egyelőre még nem tisztázott, hogy Törökország csupán Ausztriával felváltva látja majd el a képviseletet, vagy esetleg Magyarország és Csehország is bekerülhet a befizetések alapján kiszámított rotációs rendszerbe.

Törökországhoz hasonlóan Lengyelország is újabb gazdasági-politikai sikert könyvelhet el, a kiszivárgott megállapodás szerint ugyanis ők Svájccal osztoznak majd felváltva egy másik országcsoport képviseletén.  Az IMF-ben folyamatosan nő Lengyelország tekintélye, részben a figyelemre méltó gazdasági teljesítmény, részben pedig a Christine Lagarde által nagy elismeréssel emlegetett költségvetési kiigazítások miatt.

Ehhez járult még hozzá Lengyelország áprilisi, nyolcmilliárd dolláros befizetése. Ez egyben azt is jelenti, hogy a lengyel kormány már nem nyögi az IMF által diktált feltételek következményeit, újabb hitelekért való sorbanállás helyett pedig maga segít a pénzügyi szervezet feltőkésítésében. A fejlemény a lengyel belpolitika szempontjából is fontos kérdés lehet, mivel a lakosság jelentős része nem nézte jó szemmel a befizetést, szerintük ugyanis otthon is lett volna helye az összegnek. Kérdés, hogy a lengyel kormányzat mennyiben tudja majd nemzetközi sikerként kommunikálni a jelenlegi fejleményt.

Csicsai Máté

Friss hírek