Így lehet olcsóbb az üzemanyag

A jelenlegi gallononkénti 3,38 dolláros benzinár, mely forintra átszámolva körülbelül 213 forintnak felel meg, nem számít kifejezetten olcsónak az Egyesült Államokban. Az április eleji árakhoz képest azonban 13%-os csökkenés figyelhető meg, amely már csak azért is figyelemre méltó, mert a nyári időszakban jellemzően drágább a benzin.

Ahhoz, hogy megtudjuk mi áll ennek hátterében, érdemes megnézni a benzin árképzésének két fő tényezőjét. Az idő javulásával párhuzamosan egyre több autós merészkedik az utakra, így növelve az üzemanyagra való igényt. Ez általában 10-15 centes árnövekedéssel párosul. A másik fő tényező, hogy nyáron a levegő minőségét szem előtt tartva olyan adalékokat kevernek a benzinbe, hogy az tisztábban égjen, mely szintén növeli az árakat.

Mégis hogyan lehetséges az árcsökkenés? Ennek hátterében az enyhe tél van, melynek következtében a GDP 3%-kal növekedett a 2011-es év utolsó negyedéhez képest. Szintén fontos megemlíteni, hogy januárban és februárban több mint 250 ezer új munkahely jött létre. Ez a szám azonban a második negyedévre lecsökkent havi átlagosan 75 ezerre.

Bárdossy Csaba

Friss hírek