Tovább pusztítják a világörökséget Maliban

A lázadó Ansar Dine tovább rombolja a Timbuktuban található, a Világörökséghez tartozó szentélyeket.

Az Al-Kaidához köthető szélsőséges mali lázadó csoport, az Ansar Dine fegyveresei újabb két mauzóleumot romboltak le Timbuktuban. Ezzel a Világörökség listáján szereplő tizenhat sírból hetet megsemmisítettek. Szemtanúk szerint tucatnyi fegyveres érkezett a Djingareyber mecsethez, csákányokkal és kapákkal felfegyverkezve. A levegőbe leadott lövésekkel kergették el az embereket, lezárták az utat és nekifogtak a síremlékek elpusztításához – adta hírül szemtanúkra hivatkozva az Al Jazeera.

Az AFP-nek nyilatkozó Ansar Dine-tag szerint addig fogják folytatni a világörökségi helyszínek pusztítását, amíg a külföldiek Timbukturól beszélnek. „Nincs világörökség, nem létezik ilyen. A hitetlenek nem szólhatnak bele a dolgainkba. El fogjuk őket pusztítani, még ha a mauzóleumok a mecsetekben is vannak, és azután mindet leromboljuk Timbuktu környékén is.” Az Ansar Dine hatalmas helyi és külföldi felháborodás közepette megesküdött, hogy kivétel nélkül az összes muszlim síremléket lerombolja.

Az Ansar Dine-nek a Maliban történt puccs és az azt kiváltó tuareg lázadás nyomán sikerült megerősödniük olyannyira, hogy később sikerült kitúrniuk a tuaregeket a hatalmi pozíciókból, átvéve Mali északi országrészének irányítását. Emiatt félő, hogy Észak-Mali nem csak az anarchia, de a terrorizmusnak is melegágya lesz.

Rabb Imre

Friss hírek