Alkotmányellenesnek minősíti az állampolgársági törvényt?

Sajnálja a Híd, hogy a kassai alkotmánybíróság a múlt héten előzetes intézkedésként nem függesztette fel az állampolgári törvény hatályát, amíg konkrét döntést nem hoz a jogszabály Híd által megtámadott rendelkezéseivel kapcsolatosan.

2011 szeptemberében a szlovák parlament 30 képviselője – a Híd kezdeményezésére – a szlovák állampolgársági törvény ezen módosításainak hatályon kívül helyezését kérve fordult beadvánnyal a Kassán székelő alkotmánybírósághoz. Az alkotmánybíróság szerdán ezt a beadványt utalta további eljárásba, egyidejűleg azonban elutasította az indítvány azon részét, amely előzetes intézkedésként, az eljárás idejére felfüggesztette volna a törvény érintett részeit.

Mivel a jelenleg hatályos szlovák állampolgársági törvény értelmében olyanok is megfosztatnak az állampolgárságuktól, akik élethelyzetükből (például házasságkötés) kifolyólag egy más ország polgárai lesznek, a Híd reméli, hogy az alkotmánybírók végső döntésükkel alkotmányellenesnek minősíti és hatályon kívül helyezi a diszkriminatív jogszabályt.

Kitekintő / Parameter.sk

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »