Az ellenzék is beszáll a szudáni tüntetésekbe

Három héttel a szudáni tüntetések kirobbanása után az ellenzéki pártok megegyeztek, hogy közös fellépésükkel fokozzák a tüntetések erejét.

Tizenhét ellenzéki párt paktumot kötött, hogy együttes erővel mozdítsák elő az egypártrendszer leépítését, hogy valódi demokrácia jöhessen létre. Teszik ezt a hetekkel ezelőtt kirobbant tüntetéssorozat politikai farvizét meglovagolva – adta hírül az AFP.

Június 16-án kezdődött a tüntetéssorozat a Khartúmi Egyetemen a magas élelmiszerárak ellen, amit az új megszorító intézkedések (mint például az adóemelés és az üzemanyag állami támogatásának megszüntetése) hamar országos tiltakozássá duzzasztottak. A tüntetők gumikat égetnek, köveket hajigálnak és utakat barikádoznak el, hogy változtatásra bírja rá a rezsimet. Pénteken könnygázzal és gumilövedékekkel oszlatták tüntetők százait, akik az ellenzéki Umma Párt mecseténél gyülekeztek Omdurmanban.

Az ellenzékiek várakozásai szerint a paktum szövetségbe kovácsolja őket és így hatalmas tömegeket tudnak mozgósítani. Az Umma Párt fontos tagja a szövetségnek, ugyanis annak vezetője a korábbi demokratikusan választott miniszterelnök, Sadiq al-Mahdi imám, akitől a hatalmat 1989. június 30-án a jelenlegi elnök, Omar Bashir puccsal vett el. Egy aktivista szerint egy nap alatt 50 ezer embert is tud mozgósítani a párt, ráadásul Mahdi imám felhívása még nagyobb tömegeket érhet el.

Eközben Bashir elnököt nem izgatják a tüntetések (azokat jelentéktelennek tekinti), cserébe bejelentette, hogy új alkotmánya lesz az országnak, amely száz százalékig muszlim lesz. „Az új alkotmány mentes lesz minden kommunista, nyugati vagy bármilyen szekularizált befolyástól, és az példaként fog szolgálni más országoknak is.” – nyilatkozta az elnök, de dátumot nem említett annak hatálybalépéséről.

Rabb Imre

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »