Pontáék bedöntik a román gazdaságot is?

Nemcsak az EU döntéshozói, a nemzetközi pénzügyi és befektetői körök is idegesen reagálnak a romániai belpolitikai fejleményekre. A londoni Cityben már vészforgatókönyvvel is számolnak, a külföldi beruházók pedig félteni kezdték Romániába befektetett pénzüket. Az RMDSZ gazdasági szakértője, Winkler Gyula szerint aggodalmuk érthető.

Nem marad gazdasági következmények nélkül, ha a német kancellár vagy valamelyik európai nagyhatalom vezetője olyan kijelentéseket tesz Romániáról, amelyeket legutóbb csak Szíriával kapcsolatban használtak az EU döntéshozói. Ezt támasztja alá az is, hogy a londoni City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza, a Capital Economics szakelemzői már vészforgatókönyvvel is számolnak arra az esetre, ha a román belpolitikai válság súlyosbodik. E szerint az Európai Bizottság arra a következtésre is juthat, hogy a román kormány legutóbbi lépései már túlmennek az EU-jogszabályok határain. Így – akárcsak Magyarország esetében – kötelezettségszegési eljárások megindításáról dönthet, ami veszélybe sodorhatja a román gazdaság számára még létfontosságú IMF-es pénzügyi segélyprogramot is.

Ilyen körülmények között a külföldi tőkét is nehéz az országban marasztalni. A külföldi befektetők már meghúzták a vészharangot: hétfői közleményük szerint attól tartanak, hogy veszélybe kerül a gazdasági stabilitás és növekedés, illetve romlik Románia megítélése a nemzetközi pénzpiacon.

Winkler: érthető a pénzpiac idegeskedése

Az RMDSZ gazdasági szakértője, Winkler Gyula EP-képviselő szerint a City elemzői és a beruházók aggodalmai érthetőek. „A külföldi befektetői és a pénzügyi köröket elriasztja a politikai instabilitás. Elriasztja őket, ha látják, hogy Romániában a törvénykezés egyik napról a másikra, mindenféle társadalmi párbeszéd nélkül változik” – jelentette ki a maszol.ro-nak.

Winkler szerint ez az év „amúgy is nagyon rosszul kezdődött” Románia számára a külföldi beruházások szempontjából, a kilátások pedig egyenesen katasztrofálisak. „A mostani belpolitikai válság csak súlyosbította a helyzetet” – vélekedett.

A leminősítések már elkezdődtek

Az EP-képviselő szerint Románia csak abban reménykedhet, hogy mielőbb elcsitul a politikai válság. „Még mielőtt a hitelminősítők is el nem kezdik az országot leminősíteni” – fogalmazott.

A leminősítések azonban már korábban elkezdődtek.  A Moody’s Investors Service hitelminősítő a minap leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az addigi stabilról a devizában, illetve hazai valutában fennálló hosszú futamidejű román kormánykötvény-kötelezettségek „Baa3”-as szintű – más hitelminősítők módszertanában „BBB mínusz”-nak megfelelő – osztályzatának kilátását. Ha a Moody’s innen leminősíti Romániát, azzal a hosszú távú román szuverén adósbesorolás e cégnél átkerülne a befektetésre már nem ajánlott sávba.

A múlt héten gyengítette a román befektetési eszközök súlyozására adott ajánlását a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport, azzal a véleményével indokolva az átértékelést, hogy a várható romániai belpolitikai fejlemények valószínűleg kedvezőtlenül hatnak majd a román gazdaság növekedési kilátásaira és a folyamatban lévő EU/IMF-programra.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »