A szavazásra jogosultak több mint fele szükséges

Csak akkor lesz érvényes a Traian Băsescu felfüggesztése kapcsán július 29-re kiírt népszavazás, ha azon a szavazásra jogosult személyeknek több mint fele leadja a voksát.

A bukaresti Alkotmánybíróság kedden ugyanis úgy döntött a referendumtörvénynek a Szociál-liberális Szövetség (USL) kezdeményezte módosításról, hogy az nem sérti az alaptörvényt, amennyiben biztosítják a választói névjegyzékben szereplő polgárok legalább felének részvételét a referendumon.

A taláros testület kedden alkotmányosnak találta a népszavazásokat szabályozó törvény módosítását, azzal a kitétellel, hogy a referendum csak akkor lesz érvényes, ha a választási névjegyzékben szereplő személyeknek több mint fele részt vesz a népszavazáson.

A referendumtörvény módosítását a kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) kezdeményezte. A módosításról szóló jogszabály megkönnyítette volna az államfő leváltását, mivel rendelkezései szerint az erről szóló népszavazáson immár nem a választójoggal rendelkező polgároknak legalább fele, csupán a voksoláson résztvevők többsége lett volna szükséges a döntéshez. Az államfőhöz közel álló PDL még június végén közölte, hogy Alkotmánybíróságon támadja meg a módosítást, amellyel az USL gyakorlatilag Traian Băsescu menesztését próbálta elősegíteni.

Traian Băsescunak a tisztségéből való menesztése érdekében 2007-ben szervezett referendumon a választási névjegyzékben szereplő személyeknek alig 44,45 százaléka adta le voksát, így az akkori népszavazást érvénytelennek nyilvánították.

Kitekintő / Krónika.ro

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »