Válságban a német titkosszolgálat?

Lemondott Heinz Fromm, a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal elnöke miután kiderült, hogy megsemmisítették azokat az aktákat, melyek a Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) elnevezésű neonáci csoporttal kapcsolatos nyomozásról tartalmaztak információt. Thomas Sippelnek, a tartományi hivatal elnökének is távoznia kell. Az ügy kapcsán felmerült a német alkotmányvédelmi struktúra átvizsgálása.

A közelmúltban hozták nyilvánosságra, hogy 2011 novemberében, röviddel a neonáci sorozatgyilkosság felderítése után megsemmisítették azokat az aktákat, melyek információt tartalmaztak a türingiai szélsőjobboldaliakról. A Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal elnöke, Heinz Fromm nyomás alá került, minden párt élesen kritizálta, és Hans-Peter Friedrich, a szövetségi belügyminiszter utasította, hogy adjon magyarázatot a történtekre. Fromm ezután nyújtotta be lemondását, melyet Friedrich elfogadott. A hivatalt vezető elnök 12 év után, július végén távozik posztjáról, s mivel a jövő héten tölti be a 64. életévét, a német törvények szerint előnyugdíjba mehet.

Fromm számára azonban ezzel még nem ért véget az ügy, csütörtökön a német szövetségi parlament (a Bundestag) vizsgálóbizottsága elé kellett állnia. A leköszönő elnök a meghallgatáson azt mondta, munkatársai megtévesztették, és az sem kizárt, hogy hivatalának egyik ügyosztályvezetője próbálta meg eltussolni az ügyet.

A vizsgálóbizottság a Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) nevű újnáci csoport tevékenységével foglalkozik. Az NSU tíz gyilkosságért tehető felelőssé, az áldozatok között található kilenc török és görög származású kisvállalkozó és egy német rendőr. Több éves nyomozás után először tavaly ősszel akadtak nyomára a szélsőjobboldali terrorista sejtnek. A szövetségi hivatalnak már 1998-ban jelezte a türingiai tartományi hivatal, hogy a neonáci csoport erőszakos cselekmények végrehajtását tervezi, az információval azonban a hatóság nem foglalkozott. A csoport a gyilkosságok mellett 14 bankrablással és három bombarobbantással gyanúsítható.

A vizsgálóbizottság elnöke, Sebastian Edathy szerint az alkotmányvédelem „bizalomválságban” van. Úgy véli, minél több mindent szeretnénk a szőnyeg alá söpörni, annál nagyobb a valószínűsége, hogy megbotlunk a szőnyegben. A pártok nyilatkozatai is a válságról tanúskodnak. A Baloldali Párt, a Die Linke megszüntetné az alkotmányvédelmet, a Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Szabad Demokraták Pártja (FDP) viszont ennek erősítését szeretné. Friedrich szövetségi belügyminiszter bejelentette az alkotmányvédelem struktúrájának átvizsgálását. Felmerül a kérdés, hogy a hivatal működése mennyire korszerű, így górcső alá veszik többek között az információk megszerzésének módját, azok kezelését, valamint a rendőrséggel való együttműködést. A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung információi szerint tervezik egy nemzeti biztonsági tanácsadói hivatal bevezetését.

Az ügy további következménye, hogy Thomas Sippeltől, a türingiai alkotmányvédelmi hivatal elnökétől a tartományi parlament megvonta a bizalmat, így ő is távozásra kényszerül.

Szikra Mária

Friss hírek