Megállítaná a kínai autókat az USA

Konzultációs kérelmet nyújtott be az Egyesült Államok a Világkereskedelmi Szervezethez. Az Egyesült Államok az amerikai autókra kivetett kínai dömping- és szubvenciós vámokat kifogásolja, amelyek az országból érkező gépjárművek 80%-át lefedik, visszaesést okozva ezzel az amerikai importra.

Csütörtökön panaszt nyújtott be az Egyesült Államok a Világkereskedelmi Szervezethez, amelyben kifogásolta, hogy Kína dömpingellenes vámokat vetett ki az országba érkező amerikai gépjárművek jelentős részére. Nem egyedülálló, hogy a két ország a WTO fórumán konzultál, legutóbb 2009-ben Kína élt panasszal a kínai abroncsokra kivetett vámok miatt. 

A jelenlegi vita oka, hogy Kína tavaly decemberben dömpingvámokat vetett ki a 2,5 literes, vagy annál nagyobb térfogatú motorral felszerelt amerikai járművekre. A vám kiterjed az Egyesült Államokból importál gépjárművek 80%-ára, összesen 3.3 milliárd értékű amerikai exporttól fosztja meg az országot. Obama ohiói túráján jelentette be, hogy az Egyesült Államok panasszal fog élni az ázsiai országgal szemben. Kína véleménye szerint bizonyítható, hogy az eladók (General Motors, Chrysler) állami támogatásban részesültek és dömpingárakat alkalmaztak, amellyel károkat okoztak a kínai piacon. 

A konzultációs eljárás lehetőséget biztosít a feleknek, hogy közös megoldást találjanak a problémára, anélkül, hogy a Vitarendező Testület további eszközeit igénybe vennék. Ha 60 napon belül nem jutnak konszenzusra, akkor a Vitarendező Testület vizsgálja meg a kérdést, amely testületnek már joga van szankció kiszabására is. 

Termány Roland

Friss hírek