Újra megnyitotta az Afganisztánba vezető útánpótlási útvonalakat Pakisztán

Pakisztán bejelentette, hogy újra megnyitja az Afganisztánban harcoló nemzetközi erők számára kulcsfontosságú utánpótlási útvonalakat, miután az Egyesült Államok bocsánatot kért egy tavaly novemberi, 24 pakisztáni katona halálát követelő dróntámadásért.

“Mélységesen sajnáljuk a pakisztáni hadsereg veszteségeit. Teljes mértékben elkötelezettek vagyunk a pakisztáni és az afgán kormánnyal való szorosabb együttműködésben és azon leszünk, hogy hasonló balesetek soha többé ne forduljanak elő.” – nyilatkozta Hillary Clinton amerikai külügyminiszter pakisztáni kollégájával, Hina Rabbani Harral folytatott telefonbeszélgetése után.

Har elmondta, hogy az útvonalak megnyitása mellett további engedményként Iszlámádáb nem váltja be a tranzitdíjak drámai növeléséről szóló fenyegetését.

“Ha a két varázsszó – ‘elnézést kérünk’ – hét hónappal korábban hangzott volna el, több százmillió dollárt tudtunk volna megtakarítani” – nyilatkozta Jonah Blank, John Kerry demokrata szenátor volt munkatársa a bejelentést követően.

A hét hónapos vita hatalmas károkat okozott a pakisztáni–amerikai kapcsolatokban. Washington egyre jobban eltávolodott iszlámábádi szövetségesétől, aminek következményeként az  Afganisztánba irányuló szállítmányait költségesebb útvonalon, Közép-Ázsián keresztül kellett megvalósítania. A BBC tudósítása szerint Washington makacssága mögött az a feltételezés állt, miszerint amerikai katonák Afganisztánban a pakisztáni ISI titkosszolgálat támadásainak estek áldozatul.

Habár az ügy megoldódni látszik, a két szövetséges között bőven maradtak még problémás kérdések. Ezek közé tartozik az amerikai drónok (pilóta nélküli repülőgépek) pakisztáni területen véghezvitt, s emiatt Iszlámábád ellenkezését kiváltó légicsapásai és Washington vádja, miszerint szövetségese Amerika-ellenes harcosokat támogat. A két ország közötti viszony az al-Kaida vezér, Oszama Bin Laden halálával végződő amerikai támadás után romlott meg drasztikusan. Washington mindezek mellett elítéli, hogy az iszlámábádi kormány nem vesz tudomást a területén működő Hakkani-hálózat létezéséről, amely egy tálibok által támogatott afgán– pakisztáni felkelőcsoport.

A Pakisztánon át Afganisztánba irányuló utánpótlási útvonal újranyitásának hírére a pakisztáni tálibok ellenségesen reagáltak. “Meg fogunk támadni minden pakisztáni területen áthaladó, Afganisztánba tartó NATO szállítmányt. Nem engedhetjük, hogy bárki országunkat felhasználva harci eszközöket juttasson Afganisztánba az ottani katonák és lakosok ellen.” – mondta a tálibok szóvivője a Reutersnek.

Clinton külügyminiszter-asszony meglátása szerint a pakisztáni útvonal újranyitása arról tesz tanúbizonyságot, hogy Iszlámábád is elkötelezett egy biztonságos, békés és virágzó Afganisztán létrejötte iránt. A megállapodásnak köszönhetően a NATO csapatok afganisztáni kivonása – amelyre előrejelzések szerint 2014-ben kerül sor – sokkal olcsóbban valósulhat meg.

Pallos Judit

Friss hírek

Stagfláció várhat a britekre

Hét hónapja nem mért mélypontra süllyedtek, jóllehet továbbra is élénkülést mutatnak a brit gazdaság aktivitásának csütörtökön ismertetett előzetes szeptemberi jelzőszámai. A tizenkét havi fogyasztói infláció emellett a múlt hónapban 3,2 százalékra gyorsult - soha nem mértek még ilyen hirtelen ugrást.

Read More »

30 millió lakás áll üresen Kínában

Kína ingatlanpiacát évek óta túlkínálat jellemzi, az ingatlanfejlesztők csak építenek és építenek, akkor is, ha éppen nincs kereslet a lakásokra. Ennek köszönhetően mára közel 30 millióra nőtt azoknak a lakásoknak a száma, amelyek eladatlanul, üresen állnak.

Read More »