Kínában újabb katolikus püspökszentelésekre készülnek

Peking sürgette a Vatikánt, hogy vonja vissza fenyegetését, amellyel két kínai püspök kiközösítését helyezte kilátásba arra az esetre, ha pápai jóváhagyás nélkül szentelik fel őket – jelentette a kínai média csütörtökön.

Az állami egyházügyi hivatal közleményében a két fél közötti „párbeszéd helyes mederébe való visszatérítésére” szólította fel a Szentszéket. Egyúttal úgy vélte, hogy a kiközösítéssel való fenyegetés „rendkívül ésszerűtlen és durva”.

A dokumentum kitér arra, hogy Jüe Fu-senget (Yue Fusheng) és Ma Ta-csint (Ma Daqin) július 6-án, illetve 7-én szentelik fel az északkelet-kínai Hejlungcsiang (Heilongjiang) tartományban, valamint Sanghaj városában.

A kínai álláspont közzétételére azután került sor, hogy a Népek Evangelizációjának Kongregációja kedden jegyzéket adott ki, amelyben leszögezik: Giuseppe Jüe Fu-seng engedély nélküli püspökké szentelése Harbin városban szemben áll az egyházzal. A nyilatkozat azt is hangsúlyozza, hogy „a püspökök kinevezése nem politikai, hanem vallási kérdés”.

A pápai jóváhagyás nélküli felszentelés miatt Jüe Fu-seng és a szertartást végző püspökök kiközösítésre számíthatnak – szögezi le a hit terjesztésére létrehozott kongregáció azzal az indoklással, hogy a kínai püspökszentelés veszélyezteti az egyház egységét.

A Kínai Népköztársaság 1951-ben szakította meg kapcsolatát a Szentszékkel, mert az kitartott a Kínai Köztársaság (Tajvan) elismerése mellett, s ma is diplomáciai kapcsolatot tart fenn vele. Peking álláspontja, hogy nem enged külső beleszólást bő tízmilliós katolikus népességének irányításába, püspökeinek kinevezésébe.

Kínában az 1950-es évektől szentelnek fel katolikus püspököket, ami elősegíti és biztosítja a kínai katolikus egyház egészséges fejlődését – emlékeztet a pekingi közlemény.

A gyakorlatra szükség van Kínában – szól a hivatalos érvelés -, mert másként képtelenség lépést tartani a katolikus vallás terjedésével; az ország több egyházmegyéjének már egy ideje nincs püspöke. A gyakorlat találkozik a papok és a hívők többségének akaratával és „a vallásszabadság megtestesülése” – áll a közleményben. Hozzáteszik: „az egyházi gyakorlat megtagadása, vagy a beavatkozás egyenlő a szabadság korlátozásával, és intoleráns cselekmény”.

„A kínai kormány kész bármilyen kérdést megvitatni a Vatikánnal, beleértve a püspökszentelést is, de amíg a két fél megállapodásra nem jut, a jövőben is támogatni fogja a püspökök független kiválasztását és felszentelését” – szögezi le az állami hivatal által kiadott kínai állásfoglalás.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »