Sem az MKP, sem a Most-Híd nem tervez magyarországi „fiókpártot”

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) több politikusának múlt heti – egy Magyarországon bejegyzendő határon túli párt létrehozásával kapcsolatos – felvetéséről vegyes véleményeiknek adtak hangot a szlovákiai magyar politikusok, ám abban megegyeztek: sem az MKP, sem a Most-Híd nem tervezi magyarországi „fiókpártok” bejegyeztetését.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) szerint a szlovákiai magyarok nem is tudnának magyarországi párt alapításában részt venni, a Most-Híd szlovák-magyar párt pedig – bár nem zárja ki, de – nem is számol egy ilyen ötlet megvalósításával.

Egy olyan határon túli párt létrehozásának ötlete, amelyre a magyarországi parlamenti választásokon a magyar állampolgárságot szerzett határon túli magyarok is szavazhatnának, először az RMDSZ kis parlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) marosvásárhelyi ülésén vetődött fel a hétvégén.

A felvetéssel kapcsolatban Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke az MTI-nek azt mondta: az RMDSZ kezdeményezéséhez az MKP érdemben nem tud állást foglalni, hiszen a szlovákiai magyarok továbbra sem lehetnek magyar állampolgárok anélkül, hogy ne veszítenék el szlovák állampolgárságukat, és ennek megfelelően nem is tudnak semmiféle pártalapításban részt venni.

„Ezzel a témával érdemben majd csak akkor foglalkozhatunk, ha sikerült megvalósítani, hogy büntetlenül megszerezzük a magyar állampolgárságot” – fogalmazott Berényi. Hozzátette: jogi értelemben igen, politikai értelemben viszont nem „standard lépésnek” tartja egy Magyarországon bejegyzendő határon túli párt létrehozását. „Az RMDSZ, a Fidesz, a KDNP és az MKP is az Európai Néppárt tagja, ezért a közös fellépés ezekben az ügyekben logikus lenne” – indokolta álláspontját Berényi József.

Solymos László, a Most-Híd szlovák-magyar párt parlamenti frakciójának vezetője az MTI-nek adott nyilatkozatában elmondta: úgy vélik, még nagyon korai lenne egy ilyen lehetőségről beszélni, pártjuk egyelőre nem foglalkozott „mélyebben a problémával”. Hozzátette: annál is inkább, hiszen az egyelőre csak az elképzelés szintjén merült fel. Hangsúlyozta: a Most-Híd „nem szokványos ötletnek” értékeli a kezdeményezést, de véleménye szerint az „annak a politikának a következménye, amelyet a Fidesz folytat az utóbbi két évben”.

Solymos László arra a kérdésre, vajon kizártnak tartja-e, hogy a Most-Híd a jövőben egy Magyarországon bejegyzendő határon túli párt létrehozását kezdeményezze, azt válaszolta: nem tart kizártnak egy ilyen lehetőséget sem, ugyanakkor hozzátette: pártjuk alapvetően ott kíván politizálni, „ahol a választói vannak, és ez Szlovákia”.

Kitekintő / mti.hu

Friss hírek