Szlovákia: Káosz az egészségügyben

A pozsonyi  egészségügyi miniszter tegnap azt tanácsolta a betegeknek, ne fizessenek a kivizsgálásért, ha pénzt kér az orvos. Keressenek másikat, vagy ha fizetnek, a számlát vigyék be az egészségbiztosítóba.

Zuzana Zvolenská egészségügyi miniszter szerint az egészségbiztosítónak meg kell térítenie a beteg költségeit – írja az Új Szó. Viszont az orvosok újabb akcióját szervező orvoskamara, a Zdravita nonprofit társulás, a Magánorvosok Társulása és a Gyermekorvosok Társulása szerint törvényellenes, amit az Általános Egészségbiztosító ígér, hogy megtéríti az orvos által elkért kezelési díjat vagy a patikában kifizetett gyógyszerköltséget. Ezt állítja az Egészségfelügyeleti Hivatal is, amely szerint a törvény nem engedi meg, hogy a biztosítók utólag térítsék meg a páciensek költségeit. Az Egészségfelügyeleti Hivatal szerint tehát a betegek feltehetően nem kapják meg pénzüket a biztosítótól.

A orvosok akcióját szervező négy társulás azt állítja, az orvosok 70 százaléka nem írta alá júliustól az új szerződést az Általános Egészségbiztosítóval. E nélkül viszont nem látják el ingyen a beteget, és gyógyszert sem írhatnak fel olyan biztosító kontójára, amellyel nem állnak szerződésben.

Zvolenská szerint nem lesznek problémák, legfeljebb a körzeti orvosoknál, de ezek nagy része is aláírta már az új szerződést.

Marián Kollár, az akciót kezdeményező orvoskamara elnöke viszont úgy nyilatkozott, a kamara nem tud arról, hogy az orvosok egyénileg aláírták a szerződéseket. Pásztor László, a Zdravita nonprofit társulás elnöke és egyben a Magánorvosok Társulásának elnöke szerint az egyik megyében – nem nevezte meg, melyikben – csak az orvosok 22 százaléka írta alá a szerződést.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »