Lugo menesztése: reakciók és szankciók

Az argentin Mendozában tartottak értekezletet a Mercosur és az Unasur tagországok elnökei, hogy döntsenek a Paraguayban kialakult helyzetről, Fernando Lugo ex-elnök felmentése miatt. Mindkét ülésen az a döntés született, hogy ideiglenesen felfüggesztik Paraguay tagságát a szervezetekben, a 2013. április 21-i elnökválasztásig.

Először a Mercosur (Argentína, Brazília, Paraguay és Uruguay alkotta Déli Közös Piac) értekezletén mondták ki a határozatot, amelynek értelmében Paraguay nem vehet részt a szervezet szerveinek ülésén, elveszíti szavazati és vétó jogát.

A mendozai csúcs ideiglenes, pro tempore elnöke, Cristina Fernández de Kirchner elmondta, hogy egy olyan bizottságot hoznak létre, amely figyelemmel követi az országban zajló folyamatokat a választásokig, hogy „megbizonyosodjanak az állampolgárok jogainak, szabadságának biztosításáról és a szabad választások kialakításáról”. Ennek a szervnek a létrehozása a chilei elnök, Sebastián Pińera és a kolumbiai külügyminiszter, María Angela Holguín javaslata volt, tagjai az Unasur (Dél-amerikai Nemzetek Uniója) országaiból kerülnek ki.

Venezuela csak nyerhet az ügyön?

A szervezet jelenlevő három tagországának elnökei, Dilma Rousseff és José Mujica, és Fernández határoztak Venezuela teljes jogú taggá válásáról is. A Déli Közös Piacba való csatlakozási egyezményt már 2006-ban aláírta az ország, Argentína, Uruguay és Brazília ratifikálták is azt, a paraguayi Kongresszus viszont nem, arra hivatkozva, hogy Hugo Chávez sorozatosan beavatkozik a dél-amerikai államok belügyeibe.

Venezuela csatlakozására hivatalosan majd július 31-én, Rio de Janeiróban kerül sor. Hugo Chávez régi álma teljesült ezzel. „A Mercosur, az ALBA, az UNASUR egy pajzs, hogy megvédjük magunkat az imperializmustól és annak destabilizáló terveitől” – mondta, miután értesült a döntésről. Szakértők szerint Venezuela teljes jogú taggá válása kiegyenlítheti a Mercosuron belüli erőviszonyokat, a szervezetben a két nagy állam, Argentína és Brazília és a két kicsi, Paraguay és Uruguay.

A Déli Közös Piac kiterjedése így 13,5 millió négyzetkilométer lesz, több mint 200 millió lakossal. „Venezuela Mercosur taggá válásával elmondhatjuk, hogy a Déli Közös Piacban, ebben a nagy dél-amerikai térben van a világ legnagyobb kőolajkészlete” – mondta Chávez. Mindazonáltal a szervezet összes többi tagországával összehasonlítva Venezuela negatív kereskedelmi mérleget mutat. Gazdasága 90 százalékban az olajtermeléstől függ, amelynek két elsődleges célpontja az USA és Kína. Az ország a fogyasztott javak 70 százalékát importálja.

A kínai kapcsolat is napirenden

A mendozai csúcson tartottak egy teljes plenáris ülést is, amelyen a tagállamok mellett minden társult állam képviselője részt vett: Chile, Ecuador, Bolívia és Surinam elnökei mellett Kolumbia és Venezuela külügyminiszterei. A paraguayi helyzet mellett elemezték a Kínával kötendő szabad kereskedelmi megállapodások lehetőségét, valamint a zónán belülre és kívülre vonatkozó szerződéseket is.

Cristina Fernández argentin elnök kiemelte, hogy ezen az ülésen a régió integrációjának mélyítésén és azon dolgoztak, hogy a tagok összefogjanak egy olyan helyzetben, amikor a világon válság van. Az argentin elnök végül átadta a Mercosur elnökségét brazil kollégájának, Dilma Rousseffnek, aki felhívást tett további államok belépésére is, és azzal érvelt, hogy a gazdasági válság közepette „ez a régió azok egyike, amelyeket kevésbé értint a krízis”.

A paraguayi kormány törvényellenesnek minősítette a két szervezet döntését, noha Federico Franco ideiglenes elnök csak az Unasuréra reagált és azzal fenyegetett, hogy országa kilép a szervezetből.

Közben az ecuadori elnök Rafael Correa csalódásának adott hangot, és azt nyilatkozta, a Dél-amerikai Nemzetek Uniója erősebb szankciókat is foganatosítatott volna. Evo Morales bolíviai elnök pedig elmondta, hogy visszahívják a paraguayi nagykövetet. Fernando Lugo, paraguayi ex-elnök a helyi sajtónak adott interjúban megköszönte a Mercosurnak, hogy nem vetnek be az ország gazdaságát érintő intézkedéseket, és támogatta a Venezuelával kapcsolatban hozott döntést.

Balla Zsuzsa

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »