Kilőtt az olajár

A pénteki hírek hatására az olaj árfolyama is szép pluszokat produkált. A kurzus pillanatok alatt átlépte a 80 dolláros szintet. Az ESM alap körüli hercehurca és a kínai BMI miatt a 85,05 dolláros csúcs után vissza csorogott az árfolyam, azonban véleményünk szerint újból a fent említett szint tesztelése lehet a cél a hét hátralévő részében.  

A háttérben több tényező is húzódik, amiből a két legjelentősebbet emelnénk ki. Vasárnap léptek életbe az Irán elleni szankciók, melyek az országból való olajexport mellett a tankerekre szóló biztosítások kötését is blokkolják Európai Uniós országok számára. A lépésre természetesen számítottak a piaci szereplők, azonban a norvég sztrájkok és az Iránban megkezdett júliusi karbantartási munkák miatt további 20-30%-os export csökkenés várható. A két hatás együttesen már képes lehet támaszt adni a növekedésnek – a keresleti oldal gyengeségei ellenére is.

A másik ok, hogy a csütörtöki EKB kamatdöntés előzetes elemzői várakozásaiban 0,75%-os kamatszinttel találkozhatunk. Egy újbóli monetáris lazítás reménye ugyancsak jót tenne a fekete arany árfolyamának.   

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »