Külföldi fegyverek a dél-szudáni konfliktusban

Rengetegen sérültek és haltak meg azokban a válogatás nélkül végrehajtott, civilek által lakott területeket érintő támadásokban, amelyeket felkelő csapatok és a dél-szudáni hadsereg hajtott végre. A beáramlott szudáni fegyverek mellett kínai taposóaknák és ukrán tankok is vannak – jelezte az Amnesty International.

A dél-szudáni hadsereg által használt tankok Kenyán keresztül, titokban jutottak el a Szudáni Népi Felszabadítási Hadsereghez (SPLA) 2007 és 2009 között, ukrán, német és egyesült királyságbeli cégek részvételével. A szállítást az Európai Unió embargója, valamint a Szudán és a Szudáni Népi Felszabadítási Mozgalom (SPLM, az SPLA politikai szárnya) közötti 2005-ben kötött Átfogó Békemegállapodás ellenére sikerült lebonyolítani.

A jelentés rámutat arra, hogy a támadások sértik azt a nemzetközi humanitárius jogi szabályt, miszerint tilos a megkülönböztetés nélküli támadás, azaz az olyan harceszköz alkalmazása, amely nem kizárólag katonai célpont ellen irányul. Az Amnesty International felhívja a kormányokat arra, hogy olyan országoknak ne adjanak el fegyvereket, ahol fennáll az emberi jogok megsértésének veszélye.

Dél-Szudán egy évvel ezelőtt, hosszú polgárháború után nyerte el függetlenségét, jelenleg több millió embert fenyeget éhínség. Annak ellenére, hogy az ország olajlelőhelyekben gazdag, az exportot megnehezíti, hogy az olajvezetékek Szudánon keresztül futnak. Mivel az együttműködésről nem sikerült megegyezniük, Dél-Szudán leállíttatta a bevételeinek 98 százalékát adó olajtermelését, ennek következtében a fiatal állam a következő hónapokban könnyen fizetőképtelenné válhat.

Pavlovits Máté

Friss hírek