Megkezdődtek a felelősségre vonások a kínai kényszerabortusz-ügyben

Helyi vezetőket, kormányzati hivatalnokokat vontak felelősségre abban az északnyugat-kínai ügyben, amelyben egy héthónapos állapotos nőt abortuszra kényszerítettek – közölte a kínai média csütörtökön.

A 23 éves nő, Feng Csien-mej (Feng Jianmei) esete országos és nemzetközi visszhangot keltett, az alapvetően csak egy gyermeket engedélyező kínai családtervezési törvény helyi végrehajtóinak brutális eljárása felbőszítette az online közösség tagjait. Miután a történtek az interneten – fényképpel illusztrálva – nyilvánosságra kerültek, a kínai hatóságok gyors eljárást és büntetést helyeztek kilátásba.

Shenszi (Shaanxi) tartomány közigazgatási vezetése leváltotta Csenping (Zhenping) település családtervezési hivatalának vezetőjét, és megbüntette a megyei és a járási önkormányzat, valamint a beavatkozást elvégző kórház több alkalmazottját.

A vizsgálat egyértelműen megállapította, hogy az abortusz jogellenes volt, arra erőszakkal vették rá a terhes nőt. A településnek nem volt joga arra sem, hogy 40 ezer jüant (1,4 millió forint) követeljen a házaspártól, ha jogosulttá akar válni második gyermek vállalására.

Feng 2007-ben – 17 éves korában – szülte meg első gyermekét, és a hatályos törvények értelmében nem vállalhatott volna többet. Az is kiderült, hogy a nő korábban megtévesztette a hatóságokat, magát mezőgazdaságból élőnek tüntette fel, születési idejét pedig négy évvel korábbra tette. A nőt terhessége harmadik hónapjában a helyi hatóság képviselői felkeresték, majd kezdeményezték a második gyermek vállalásához szükséges adminisztratív eljárás megindítását.

A tartományi közigazgatási vezetés már az ügy kirobbanásakor bocsánatot kért a házaspártól, a legfrissebb jelentések szerint pedig Csenping önkormányzatát kártérítés megfizetésére kötelezte.

Hongkongi lapjelentések szerint a 29 éves apa, Teng Csi-jüan (Deng Jiyuan) több napra eltűnt, s csak miután ez nyilvánosságra került, jelezte telefonon, hogy biztonságban van, de tartózkodási helyét továbbra sem ismerik.

Teng Csi-caj (Deng Jicai), a férfi húga a South China Morning Post című hongkongi lapnak korábban elmondta: lakhelyükön támadásoknak vannak kitéve azóta, hogy fivére Pekingbe készült tévéfelvételre, és online videointerjúra is vállalkozott az abortusz-ügyben. A nő elmondta, hogy ismeretlenek mindenhova követik őket.

Zaklatásuk fokozódott, miután kiderült, hogy a család nyilatkozott a német Stern magazinnak. A hír hatására több mint 40 férfi és nő gyülekezett a kórháznál, ahol Feng fekszik, és kiabálva követelték a család távozását a településről. Azt mondták, azért tüntetnek, mert noha az önkormányzat ígéretet tett az ügy méltányos rendezésére, a család nyilatkozott a külföldi médiának.

A legfrissebb fejleményeket követően a család, ügyvédjük és az abortuszra kényszerített nővel rokonszenvezők az interneten felháborodásuknak adtak hangot az enyhe büntetések miatt, és büntetőjogi eljárást követelnek.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »