A szlovák házelnök bírálta a magyar parlamentet

Pavol Paška házelnök felettébb szokatlannak tartja és helyteleníti, hogy Révkomáromban, a Selye János Egyetemen tart kihelyezett ülést ma a magyar parlament nemzeti összetartozás bizottsága.

Pavol Paška keddi sajtóértekezletén tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy tiltakozását fejezze ki Balog Csabának, Magyarország szlovákiai nagykövetének, amiért a magyar parlament  kihelyezett bizottsági ülést tart Szlovákia területén. A szlovák házelnök szerint ez precedens nélküli.

„Helytelenítjük ezt az eljárást és visszautasítjuk” üzente a nagykövet által Budapestre. „Ez nem standard eljárás. Szívesen látjuk itt a magyar képviselőket, de a szokásjoggal és a diplomáciai protokollal összhangban”- hangoztatta. A házelnök kifogásolta, hogy Szlovákia megfelelő csatornákon nem volt előre tájékoztatva a nemzeti összetartozás bizottságának kiutazásáról. „Ezt a bizottságot 2009-ben hozták létre, és van egy autonómia albizottsága. Az a küldetése, hogy kapcsolatot tartson fenn a Magyarország határain kívüli magyar szervezetekkel. Ez a bizottság a magyar nemzeti politika eszköze” – magyarázta az újságíróknak.

Mint kiderült, Paška azt is helyteleníti, hogy Berényi József, az MKP elnöke  felszólal ezen a bizottsági ülésen Öllös Lászlóval, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala képviselőjével egyetemben. A házelnök hangsúlyozta: mindketten szlovák állampolgárok. Szlovákia szuverén ország, „a nemzetállamok határai Schengennel nem tűntek el” – fogalmazott.

Bugár „normálisan reagált”

A szlovák parlament elnöke Bugár Béla véleményére is kíváncsi volt. Paška szerint a Mos-Híd elnöke  „normálisan reagált”, ő sem helyesli a kihelyezett bizottsági ülést.

Bugár újságírókkal közölte: a nemzeti összetartozás bizottságának kihelyezett ülését ismétlődő hibának tartja. Szerinte fokozza majd a feszültséget a két ország között. „Nem tudom, hogy kinek jó ez, de az itt élő magyaroknak biztosan nem” – nyilatkozta.

Nem lesz kényes téma

Berényi Józsefet, az MKP elnökét a mostani jelenet emlékezteti egy korábbira, amikor Sólyom László volt államfőt nem engedték be Szlovákia területére. Azt mondta, ő személy szerint a szlovákiai magyarság helyzetéről szeretne beszámolni az ülésen. Hangsúlyozta, nem lesz ebben a felszólalásban semmilyen kényes, diplomáciai szempontból helyteleníthető dolog. A beszéd a nyilvánosság számára is hozzáférhető lesz.

Sem jobb, sem rosszabb

Potápi Árpád, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának fideszes elnöke nem érti, hogy mi kivetnivalót talál a szlovák törvényhozás elnöke a testület szerdai révkomáromi ülésében. Felidézte, hogy a testület eddig már négy kihelyezett ülést tartott, így tanácskoztak Kárpátalján, a szlovéniai Lendván, a Partiumban Nagyszalontán, és Magyarországon Kecskeméten.

Mint megjegyezte: egyik külhoni helyszínen sem volt semmilyen probléma. A mostani ülésen tájékoztatókat hallgatnak meg, semmilyen döntés nem várható, ettől egyetlen szlovák ember sorsa nem lesz sem jobb, sem rosszabb – jelezte, hozzátéve: a felvidéki ülést már korábban tervezték, de megvárták vele a választásokat.

Potápi Árpád nyilvánvalónak nevezte, hogy jólesik a határainkon túl élő magyaroknak, szervezeteiknek, illetve a történelmi egyházak képviselőinek, ha a nemzetpolitikával foglalkozó magyar parlamenti bizottság a helyszínen tájékozódik.

Az elnök kérdésre azt mondta: a szerdai határátlépésnél nem számít semmilyen problémára, és mint megjegyezte, nem érti, mi kivetnivalót talál az szlovák országgyűlés elnöke a bizottsági ülésben.

A magyar Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának kihelyezett ülése a tervek szerint szerda délelőtt lesz a szlovákiai Révkomáromban, a Selye János Egyetem Danubius Multifunkcionális Központjában. A kihelyezett ülésen felvidéki magyar politikusok mellett több egyházi és közéleti személyiség, valamint szakmai, civil és ifjúsági szervezetek képviselői is részt vesznek.

Kitekintő / Hírek.sk

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »