Elfogták a Sinaloa kartell „trónörökösét”

Mexikói csapatok múlt csütörtökön hosszú, hónapokat felölelő hírszerzői munka és az Egyesült Államoktól kapott információk alapján őrizetbe vették Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán fiát, Jesús Alfredo Guzmán Salazart, akit a világ ‘El Gordo’ illetve ‘Fattie’ néven is ismerhet, s aki az Egyesült Államokba érkezői heroin- és kokainszállítmányok többségét is koordinálta.

A Mexikói Tengerészet nyilatkozata szerint a férfit Jalisco államban, azon belül is Zapopanban fogták el. A rajtaütéskor ‘El Gordo’ nem volt egyedül, vele együtt ejtettek foglyul egy 19 éves fiút, Kevin Daniel Beltran Ríost, valamint a hatóságok lefoglaltak egy gránátvetőt négy gránáttal, két rohamkarabélyt és két pisztolyt. A foglyoknál körülbelül 135 000 amerikai dollárnak megfelelő összegű készpénzt is találtak.

A haditengerészet szóvivője, Jose Luis Vergara szerint Guzmán Salazar elfogása nem csak az ereiben folyó vér miatt volt nagy lépés, hanem mert egyes becslések szerint ‘El Gordo’ vette volna át apja helyét az egyik legveszélyesebb kartell, a Sinaloa vezetésében. Vergara szerint Guzmán Salazar „kulcsember” volt, a Forbes magazin információi szerint ő kezelte apja körülbelül egymilliárd amerikai dollárra becsült vagyonát.

A hírszerzés nyilatkozatában többek közt kifejtette, hogy további információk szerint Guzmán Salazar koordinálta az Egyesült Államokba érkezői heroin és kokainszállítmányok többségét.  Az Egyesült Államok ezért kiadatási kérelmet nyújtott be ‘El Gordo’-ért, hogy országukban is bíróság elé állíthassák kábítószer-kereskedelemért.

Még 2009-ben az Amerikai Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma bejelentette, hogy pénzügyi szankciókat léptet érvénybe Guzmán Salazar és anyja, Maria Alejandrina Salazar Hernandez ellen. Ezen intézkedés megtiltja, hogy az amerikai polgárok üzletet bonyolítsanak velük, illetve lehetővé teszi vagyonuk befagyasztását. A sajtótájékoztatón, melyen Guzmán Salazart is nyilvánosság elé állították, a férfi az apja hollétére vonatkozó kérdésekre természetesen nem felelt.

Még nincs vége

Persze ‘El Gordo’ elfogása koránt sem jelenti a Sinaloa kartell ellen folytatott küzdelem végét. Többek közt azért nem, mert hírszerzői források szerint  Joaquín ‘El Chapo’ Guzmánnak becslések alapján legalább hat gyermeke lehet, három különböző anyától, tehát bőven lesz, aki átvegye ‘Fattie’ helyét. Idén májusban például az amerikai pénzügyminisztérium hasonló szankciót léptetett érvénybe ‘El Chapo’ két másik fia, Ivan Archivaldo Guzmán Salazar (31), és Ovidio Guzmán Lopez(22) ellen.

Ivan Archivaldo Guzmán Salazart, akit ‘El Chapito’ néven is ismernek, 2005-ben, szintén Zapopanban egyszer már elfogták pénzmosás vádjával, de később szabadon engedték. ‘El Chapito’ szintén fontos szerepet játszik a Sinaloa kartell életében.

Joaquín Guzmán Loera, teljes nevén Joaquín Archivaldo Guzmán Loera, avagy ‘El Chapo’ akkor vette át a korábban La Alianza de Sangre (Vérszövetség) néven ismert, ma már Sinaloa kartell vezetését, miután elődjét, Héctor Luis Palma Salazart foglyul ejtette a mexikói hadsereg.

1993-ban magát ‘El Chapo’-t is elfogták, majd húsz év kilenc hónapnyi börtönre ítélték. 2001. január 19-én mégis sikerült egy mesteri terv segítségével megszöknie az egyik legszigorúbban őrzött mexikói börtönből.

Ezek után nem is meglepő, hogy a Forbes magazin 2009 óta a világ legbefolyásosabb embereinek egyikeként tartja számon Guzmán Loerát, valamint neve szintén szerepel a tíz leggazdagabb mexikói embert tartalmazó listán.

Sisler Edina

Friss hírek