Mohamed Murszí az új egyiptomi elnök

Az elnökválasztás májusi első fordulójából két jelölt jutott tovább, hogy kivívja annak a mintegy 10 millió embernek a szimpátiáját, akik nem rájuk szavaztak. Vasárnap végül a választási bizottság elnöke bejelntette, hogy a szavazatok 51,7 százalékát elnyerő Mohamed Murszí az első demokratikusan megválasztott elnök. Az új vezetőnek azonban nem sok ideje jut az ünneplésre, ugyanis az országnak nincs alkotmánya, a parlamentet feloszlatták és mindemellett társadalmi kihívásokkal is szembe kell néznie.

A 60 éves iszlamista elnök a Kairói Egyetemen szerzett mérnök diplomát, majd Kaliforniában folytatta tanulmányait. Később a mérnök professzor 2000 és 2005 között független parlamenti képviselőként tevékenykedett. Többször is letartóztatták Hoszni Mubarak rezsimje idején az elnyomás és a manipulált választások elleni tüntetésekért. Jelenleg a Szabadság és Igazságosság Pártjának (FJP), a Muszlim Testvériség politikai szárnyának vezetője. Hivatalos szlogenje az „egységben az erő”, amit első elnöki beszédében is igyekezett hangsúlyozni.

A kampányok során demokráciát, a nők jogainak biztosítását ígért és békés kapcsolatot Izraellel. Ugyanakkor ő volt az, aki korábban az izraeli vezetőket „vámpíroknak” és „gyilkosoknak” nevezte. Nyugodt hozzáállásával, kimért megközelítéseivel talán képes lesz egyensúlyozni a Muszlim Testvériség konzervatív iszlamista vonalait. Sokak reményét váltaná be, ha tanúbizonyságot tenne arról, hogy a teljes nép élete sokkal fontosabb, mint egy vallási ideológia. Problémák ugyanis akadnak a gazdaságban jócskán, nagy a szegénység, magas a munkanélküliségi ráta és a turizmus is visszaesett az elmúlt időszakban.

Benjamin Netanjahu, az izraeli miniszterelnök egy beszédében elmondta „tiszteletben tartja a választás eredményét és bízik benne, hogy a két ország továbbra is együtt tud működni”. A palesztin törvényhozó, Hanan Ashrawi szintén a jövőbeni együttműködésben bízik és támogatásra számít. Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke is gratulált az új vezetőnek és biztosította arról, hogy országa támogatni fogja Egyiptom demokratikus rendszerváltását.

Kántor Adrienn

Friss hírek